Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Joran van der Sloot pleit schuldig in zaak afpersing familie Natalee Holloway

Joran van der Sloot pleit schuldig in zaak afpersing familie Natalee Holloway

De Nederlandse Joran van der Sloot, hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse studente Natalee Holloway in 2005, gaat vermoedelijk schuld bekennen in de rechtszaak die in de Amerikaanse staat Alabama tegen hem loopt vanwege het mogelijk afpersen van haar nabestaanden. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten.

Woensdag is er in Birmingham (Alabama) een openbare hoorzitting waarop een federale rechter de verklaringen van Van der Sloot in de zaak moet beoordelen. Eerder had Van der Sloot, die sinds juni vastzit in een zwaarbeveiligde gevangenis in Alabama, nog onschuldig gepleit.

Volgens De Telegraaf heeft het Openbaar Ministerie in Birmingham de laatste weken met de advocaten van Van der Sloot onderhandeld over een deal. Van der Sloot zou volledige opening van zaken moeten geven over de vermissing van Natalee Holloway en het afpersen van haar nabestaanden, in ruil voor een lagere straf.

Wat gebeurde er met Natalee Holloway?
Natalee Holloway verdween in 2005 op Aruba tijdens een afstudeerreis met klasgenoten. Van der Sloot was een van de hoofdverdachten rond haar verdwijning, maar zijn schuld werd nooit bewezen. Een rechter verklaarde Holloway dood, maar haar lichaam werd nooit gevonden.

De aanklagers in Birmingham zeggen dat Van der Sloot in 2010 Natalees nabestaanden heeft afgeperst. Hij zou 250.000 dollar geëist hebben in ruil voor informatie over de vindplaats van Natalees lichaam. De nabestaanden betaalden Van der Sloot 25.000 dollar als voorschot, maar op de ‘vindplaats’ die hij aanwees, werd geen lichaam aangetroffen. Niet lang daarna vermoordde Van der Sloot in Peru een andere vrouw, Stephany Flores.

De inmiddels 36-jarige Van der Sloot werd in juli door Peru tijdelijk uitgewezen aan de Verenigde Staten. In Peru kreeg hij al een gevangenisstraf van 28 jaar opgelegd voor de moord op Flores in 2010. Na de strafzaak in de VS zal hij dan ook terug naar Peru moeten om de rest van die straf uit te zitten, meldde persbureau AP al eerder dit jaar.