Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jongeren via het Woord motiveren tot gedragsverandering

Jongeren via het Woord motiveren tot gedragsverandering

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Wat wij nu zien op sociale media, zoals vechtende jongeren, scherpe voorwerpen die worden meegenomen naar school en de achteruitgang van principes en ethiek, gebeurde jaren geleden al. Maar we willen niet langer toekijken dat er normvervaging plaatsvindt en toename van geweld en suïcide onder de jongeren. Zij hebben ook weinig rolmodellen.” Dit zegt Chipharo Wielson, jeugdleider van de christelijke gemeente Bethel Upperroom tegen de Ware Tijd.

Hij vindt dat het voor hem als jongere nu de tijd is om in actie te komen door te praten met vooral de jongeren van VOJ- en middelbare scholen. Daarom wil een team van christelijke jongeren vanaf oktober naar scholen gaan met het project ‘Revival in the schools of Suriname’. Dit project omvat motivatiesessies, muziek, dans, drama en in één op één gesprekken verkondiging van het evangelie van Jezus Christus. Nu wordt nog gewacht op toestemming van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Geen nieuw fenomeen

Wielson is in de gemeente al op een creatieve manier bezig met jongeren. Onder meer in de vorm van film- en spelletjesavonden probeert hij op verteerbare en boeiende manier diverse thema’s te bespreken. Momenteel is hij bezig met het onderwerp ‘Kies je vrienden’.

Hij gaat terug in zijn tijd op de muloschool in Paramaribo toen er al sprake was van veel geweld en zeer slechte schoolresultaten. Alleen wordt nu bijna alles op sociale media gedeeld en krijgt de gemeenschap dat sneller te zien.

Wielson begon als leerling te bidden op school en sprak medeleerlingen aan op hun gedrag. Deze aanpak leidde volgens hem inderdaad tot gedragsverandering en betere algemene schoolresultaten. Hij is daarom overtuigd dat het ook nu zal werken. In het project dat wordt voorbereid, zal er in samenspraak met de schoolleiding ook ruimte zijn om te bidden met en voor jongeren die dat willen.

Kosten

Hij is overtuigd van het slagen van de uitgestippelde aanpak omdat deze is ingegeven door de heilige geest. Het jongerenteam heeft al alle VOJ- en middelbare scholen in kaart gebracht en wil met een pilot op vijf scholen in diverse wijken beginnen. Dit zal langzaamaan worden uitgebreid naar de overige 75 scholen in Paramaribo. Maar in de planning is het project uit te breiden naar de andere districten.

Om de kosten van onder meer vervoer, evangelisatiemateriaal, zoals Bijbels en folders en geluidsapparatuur te dekken, is de organisatie op zoek naar geld. “Het is van belang om jongeren God’s genade uit te leggen, zodat zij zich geliefd en gezien voelen. Door het evangelie zullen ze leren dat hun werkelijke waarde onverwoestbaar is en dat ze op de Heer mogen vertrouwen”, besluit een zelfverzekerde Wielson.