Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Jongeren Informatiebeurs is een must’

‘Jongeren Informatiebeurs is een must’

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — Omdat jongeren de bouwstenen van onze natie zijn, zoals Stichting Jongeren Welzijn dat benadrukt, heeft ze voor het eerst na drie jaar  weer eens een fysieke jongeren informatiebeurs gehouden. Door Covid-19 gebeurde dit in die periode digitaal.

Ruim vijftig instanties hebben in het weekend in de Anthony Nesty Sporthal aan jongeren, van wie sommige er met hun ouders waren, informatie gegeven voor een (vervolg) opleidingen, training of over beroepsmogelijkheden.

De opzet was nogal ongewoon. In de grote zaal op de begane grond konden mensen terecht voor opleidingen en NGO’s, terwijl de beroepsgerichte organisaties op de bovenverdieping te vinden waren.

De andere zijde van de bovenverdieping was vrijgemaakt voor negen jongondernemers, van wie uiteindelijk maar vier aanwezig waren. Elke avond trad de culturele groep Naks op, maar er was ook jong talent. Als extraatje hielden de kledingontwerpers elke dag een modeshow.

“Ik zie zoveel rare dingen om me heen gebeuren. Mensen leven met heel veel problemen en ik zou ze op mijn manier willen helpen

Stephanie Adjairie, psycholoog in de dop

Psycholoog

Waar veel jongeren dit evenement als een uitje zagen, vonden anderen het leerrijk. Stephanie Adjairie, die op de lagere school zit wil psycholoog worden. Om er zeker van te zijn dat ze de juiste studiekeus maakt, vroeg ze aan haar ouders om naar de beurs te mogen.

Nu weet ze dat ze haar mulo-opleiding moet afronden om daarna via het VWO op de universiteit te kunnen. “Ik zie zoveel rare dingen om me heen gebeuren. Mensen leven met heel veel problemen en ik zou ze op mijn manier willen helpen”, zegt ze als toekomstige psycholoog. Fatima Alleyne denkt dat ze net als haar oom, voorzitter van de Consumentenkring, ondernemer wil worden.

Ze is zich er ook van bewust dat ze eerst een basis scholing moet hebben om daarna de kennis te gebruiken om haar bedrijf op te zetten. Wat voor een bedrijf het wordt, weet ze nog niet precies.

Vooral ouders zijn blij dat de beurs terug is. Chanti Asmo vindt het jammer dat de informatie online beperkt is. Ook werkt het voor sommige mensen beter om fysiek geïnformeerd te worden. Daarom besloot ze haar kinderen mee te nemen, zodat zij hun kennis konden verrijken. Maar stilletjes hoopt ze dat de informatie online beschikbaar en toegankelijker is. “Dit is voor ons als ouders, maar vooral voor de jongeren een belangrijk onderdeel in hun groei en opleiding.”

Deelnemers

Bezoekers konden ook terecht bij de Anton de Kom Universiteit, de Academie voor Hoger Kunst en Cultuuronderwijs, FHR Institute of Higher Education, Instituut voor Opleiding van Leraren, Polytechnic College, Stichting University of Applied Sciences and Technology Suriname en andere HBO-opleidingen, enkele ministeries zoals Justitie en Politie en Defensie.

Ook over mogelijkheden in de gezondheidszorg, het werk van NGO’ en jongondernemers in verschillende branches, zoals kledingontwerpers, tuiniers en vertegenwoordigers van een agro-coöperatieve organisatie was er informatie.