Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jodensavanne vanaf vandaag op de Unesco Werelderfgoedlijst

Jodensavanne vanaf vandaag op de Unesco Werelderfgoedlijst

Jodensavanne staat vanaf vandaag op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de 45ste vergadering van het World Heritage Committee, die werd bijgewoond door de secretaris van Stichting Jodensavanne, Stephen Fokké, werd het unanieme besluit genomen om Jodensavanne te plaatsen op deze bijzondere Werelderfgoedlijst, vanwege de uitzonderlijke universele waarde.

De site beslaat onder meer de historische Joodse nederzetting met haar twee begraafplaatsen (de Beth Haim en de Creoolse begraafplaats), de ruïne van de Beraha veSalom Synagoge, authentieke aanmeerplaatsen, bakstenen funderingen van woningen, restanten van militaire post en het begin van het Kordonpad, en de Cassipora begraafplaats aan de Surinamerivier, nabij de monding van de Cassiporakreek, die de oudste authentieke en best geconserveerde Joodse begraafplaats is van Suriname en de Amerika’s.

Deze internationale erkenning door de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur – Unesco – komt nadat Jodensavanne 25 jaar geleden op de Tentatieve Lijst werd geplaatst door de Surinaamse regering. Er is door diverse besturen van Stichting Jodensavanne sinds de oprichting in 1971, doelgericht gewerkt aan de conservering, het beheer en het bekendmaken van Jodensavanne, zowel nationaal als internationaal.

Het was 21 jaar geleden dat de historische binnenstad van Paramaribo de eer te beurt viel om op deze lijst geplaatst te worden en daarvoor was het in 2000 het Centraal Suriname Natuurreservaat.

Het mominatiedossier inclusief het Management Plan, werden in januari 2022 door de regering aangeboden aan de Unesco, nadat ze waren samengesteld door Stichting Jodensavanne met de support van vele stakeholders, waaronder het dorpsbestuur van Redi Doti, vele deskundigen en instituten en met financiële steun van de Nederlandse ambassade.

“Het gehele Surinaamse volk wordt gefeliciteerd met deze geweldige erkenning. We danken de allerhoogste in de eerste plaats voor de energie, het geduld en het doorzettingsvermogen dat gedurende de afgelopen moeilijke jaren is ontvangen om dit prachtige doel te kunnen bereiken. Onze dank gaat daarnaast vooral uit naar de pioniers van Stichting Jodensavanne onder aanvoering van Rini da Costa, Guido Robles die in 1997 het Jodensavannebestuur reanimeerde, wijlen Lesley Artist, die de visionaire kapitein van Redi Doti is geweest, de vele directeuren van Onderwijs en Cultuur, de diverse stichtingsbesturen, in het bijzonder het huidige bestuur, de vele donoren, bedrijven, vrijwilligers, families en individuen in binnen- en buitenland die op bijzondere wijze hun support hebben gegeven aan dit proces”, staat in een persbericht van Stichting Jodensavanne.