Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jeugdspelers Hek en Soesman bepalen basketbalwedstrijd SCVU versus Koi Carper

Jeugdspelers Hek en Soesman bepalen basketbalwedstrijd SCVU versus Koi Carper

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — De jeugdspelers Jeremy Hek en Joshua Soesman zijn zondagavond in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) de voornaamste kwelgeesten geweest in de 70-62 overwinning van de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU) op Koi Carper.

Het tweetal zette de verdediging van de semikampioen van 2022 verscheidene malen op het verkeerde been of scoorde zelfs uit lay-up’s, haast onmogelijke acties of threepointers. Routinier Byorn Ewyk droeg eveneens uit snelle acties of hossel play’s ook een bijdrage alsook Lordenzio Weibolt. Het was overigens de tweede zege voor de ploeg uit Uitvlugt uit drie confrontaties. Betekent ook dat SCVU nu lijstaanvoerder is met één verloren partij en Koi Carper tweede met twee nederlagen.

Wedstrijdverloop

Gylan Watamaleo stond na lange tijd weer op het veld bij Koi Carper, terwijl routinier Sergio Panka zijn eerste wedstrijd voor dit seizoen meespeelde bij SCVU. Aanvoerder Jaleel Vreden opende de score in een goed gevulde Ismay van Wilgen Sporthal voor de latere triomfator, voordat Danzell Anantoewe de stand uit een dunk gelijktrok voor Koi Carper, dat de eerste quarter met 22-14 afsloot.

Hek bracht ploegen met nog 7:39 in het tweede spelbedrijf langszij, 22-22. Momenten daarna scoorde hij uit een assist van Ewyk. Archinio Prado zorgde daarna ervoor dat ploegen weer langszij kwamen.

Technische fout

Met nog 4:50 was het arbitraal trio Kenneth Vianen, Dino Piqué, Romero Linger genoodzaakt Rivano Amelo een technische fout toe te kennen nadat de SCVU-forward na een gemiste dunk aan de ring bleef hangen waarbij hij met de hele basket bijna omkantelde.

 SCVU nam afstand na opeenvolgende baskets van Panka en Soesman en zocht de kleedkamers met 37-30 op. Watamaleo verkleinde het gat aan het begin van de derde quarter uit een driepunter naar 33-37. Met nog 5:35 zorgde Hek uit een soortgelijke actie ervoor dat de voorsprong van de rode formatie naar tien werd opgeschroefd; 47-37.

Koi Carper gaf niet op en reduceerde de achterstand onder meer uit baskets van Michiel Tjon Atsien en Prado naar een punt; 46-47. Soesman hielp SCVU de laatste periode met 51-46 ingaan. In het vierde kwart deed Koi Carper er alles aan de spanning terug te brengen.

Echter, vooral Hek bezorgde de runner-up van vorig jaar koppijn en alsof dat niet genoeg was, droeg Weibolt ook een steentje bij in het maken van baskets in de bucket van de tegenstander. Hek leidde SCVU met zestien punten, Weibolt was goed voor veertien, Ewyk twaalf en Soesman acht punten. Earvin de Randamie werd met achttien punten topscorer bij Koi Carper. Watamaleo noteerde zeventien punten en Prado elf.

Andere scores

Titelverdediger Ruckers zorgde eerder op de avond ervoor dat Yellow Birds het zoet der overwinningen nog steeds niet heeft kunnen smaken door met 90-70 te winnen. De triomf werd weliswaar in de laatste quarter veiliggesteld. Bij de rust leidde Yellow Birds nog met 41-36. Xaviër Elburg werd met 26 punten topscorer bij Ruckers en bij Yellow Birds was Isaiah Emanuels goed voor 23.

 SCVU bezorgde verdedigend vrouwenkampioen Yellow Birds haar eerste nederlaag door na vijf extra minuten met 82-79 te winnen. De verlenging volgde nadat het scorebord na de reguliere speeltijd 68-68 aanwees. Jolaine Nijman leidde SCVU met dertig punten. Goede bijval genoot ze van Mirelva Marica, die 27 punten voor zich liet noteren. Cheniqua Pengel werd met 34 punten topscorer bij de Gele Vogels. Ketura Neede was goed voor tien punten.