Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jeangu Macrooy brengt bewustwording naar voren in optreden Pride Month

Jeangu Macrooy brengt bewustwording naar voren in optreden Pride Month

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — De organisatoren van Pride Month 2023 konden zich geen betere opening voorstellen dan het optreden van Jeangu Macrooy, die kan worden gezien als één van de ‘ambassadeurs’ van de gayscene in Nederland. De in Suriname geboren artiest, nu wonend in Nederland, is met zijn band naar Suriname gekomen om bezoekers van De Pier zondag te vermaken met zijn muziek.

Samen hebben zij een uur lang gezorgd voor blijdschap, gezelligheid, dans en ontspanning. Maar zijn songs hebben ook gezorgd voor wederzijds respect, zelfliefde en liefde voor elkaar. Het publiek heeft een goede tijd gehad.

Zelfreflectie

Macrooy heeft lang zijn homoseksuele geaardheid verzwegen, maar nu komt hij er zonder enige schaamte rond vooruit en praat er vrij over. In Nederland is hij erg geliefd. De artiest kan helemaal zichzelf zijn, ook in zijn geboorteland.

“Als queer persoon kan veel negativisme op je afkomen. Laten we daar verandering in proberen te brengen”

Hij zegt dankbaar te zijn dat hij in de line-up van de opening van Pride Month mocht staan. De zanger bracht niet alleen leuke en gezellige dansnummers, maar ook songs gericht op bewustwording bij het publiek. Zo zong hij ‘I Forgive Me’, een lied dat gaat over zichzelf vergeven voor de dingen die verkeerd zijn gegaan of anders zijn gelopen dan de bedoeling was.

Interactie

Om zijn publiek er dieper bij te betrekken, kwam er een confronterend moment, waar de mensen bij het laatste refrein moesten denken aan iets waarvoor ze zichzelf zouden willen vergeven, terwijl ze luidkeels meezongen. “En als je jezelf hebt vergeven, wordt het tijd dat je ietsje meer van jezelf gaat houden. Niet alleen van binnen, maar ook van buiten.”

Macrooy benadrukte dat vooral de queer body extra liefde nodig hebben. “Als queer persoon kan veel negativisme op je afkomen. Laten we daar verandering in proberen te brengen.”

Genot

Het publiek heeft zich uitgeleefd tijdens zijn optreden, maar ook hij zelf heeft er bijzonder van genoten. De interactie tussen publiek en Macrooy was er één van pure liefde en gezelligheid. Aan zijn brede lach tussen de zweetdruppels door was te zien hoe prettig hij het vond om dit te doen.

Vanaf de eerste tonen heeft hij een show gegeven, bestaande uit een mix van oude nummers en songs van zijn nieuw album. Allemaal hebben ze een boodschap, die op een zeer kunstzinnige wijze in elkaar is gezet. Macrooy blijft nog een korte poos in Suriname. Hij verzorgde gisteravond een workshop liedteksten schrijven.

Pride Month gaat door tot en met 31 oktober. De komende dagen zullen er op verschillende locaties activiteiten worden gehouden, waaronder feesten, workshops en debatten.