Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jawa Festa met pasar malam, workshops en kunst en cultuur

Jawa Festa met pasar malam, workshops en kunst en cultuur

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Culturele optredens, een typische Javaanse markt (pasar malam) en culinaire workshops. Het Javaans Nieuwjaar, bekend als Sasi Sura, heeft dit jaar een lijvig karakter. Naast de typische gerechten en drankjes die bij de viering horen, zal er ook een tentoonstelling zijn van de Javaanse geschiedenis met artefacten en de voltrekking van een traditioneel Javaanse verloving en huwelijk. De organisatie Platform Activiteiten Viering Javaans Nieuwjaar hoopt met het gevarieerd programma van Jawa Festa, diverse etnische groepen op de been te krijgen.

Sinds vorig jaar is Sasi Sura een nationale vrije dag. “Het hoorde al lang een nationale feestdag te zijn, bij de vorige regeerperiode al. Het was de bedoeling om het Chinees Nieuwjaar alsook het Javaans Nieuwjaar tot een nationale feestdag te maken”, vertelt Bronto Somohardjo, lid van het organiserend team en minister van Binnenlandse Zaken. Terwijl de Chinezen wel goedkeuring kregen voor hun dag, moesten de Javanen nog even wat geduld betrachten.

Cultuur behouden

Nu Sasi Sura voor de tweede keer wordt gehouden, moet het meer gaan groeien. Het is belangrijk om de cultuur te behouden. In die zin dat de taal niet moet uitsterven alsook de gewoontes. Daarom besloot het platform om voordrachten te presenteren die kunst en cultuur vertegenwoordigen. Niet alleen voor het Javaans publiek bestemd, maar ook voor andere bevolkingsgroepen. 

Terwijl de Chinezen wel goedkeuring kregen voor hun dag, moesten de Javanen nog even wat geduld betrachten.

“Suriname is eenheid in verscheidenheid en ik denk dat daar onze kracht ook daarin ligt; in onze natie”. Somohardjo is van plan om zelf mee te doen aan enkele workshops. Hij zal bijvoorbeeld meedoen aan de pocho pocho dans. Verder zal hij deelnemen aan de culinaire demonstraties. Op vrijdag-de dag van het Javaans Nieuwjaar- zullen de aanwezigen de kunst aangeleerd worden om kola en djenang grendul – beide zijn papsoorten-, apem en getuh te maken. Er komt waarschijnlijk een vijfde gerecht bij en dat is nasi goreng of bami goreng. Wie deelneemt aan de culinaire workshops, mag ook proeven zolang de voorraad strekt.  

De activiteit start om tien ’s morgens op het Onafhankelijkheidsplein. Als entertainment zullen lokale muziekformaties en buitenlandse artiesten onder wie Diosie Eka en Doa Ayumi optreden. Ter afsluiting van de dag kan het publiek uitkijken naar een vuurwerkshow.