Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jarige NPS tikt coalitie op de vingers

Jarige NPS tikt coalitie op de vingers

Op de 77ste verjaardag van de Nationale Partij Suriname (NPS) is de regeercoalitie op de vingers getikt door verschillende sprekers. NPS-voorzitter Gregory Rusland zegt zich zorgen te maken over enkele ontwikkelingen binnen de samenleving. Hij noemde de etnische spanningen en het friends and family-beleid dat desastreus is voor de ontwikkeling van het land.

Hij waarschuwde op de feestvergadering van de NPS, dat Suriname zijn verstand goed moet gebruiken als het gaat om de olie- en gassector want anders zal het een gemiste kans zijn.

Rusland gaf aan dat het beleid van de afgelopen drie jaar ervoor gezorgd heeft dat er scherpe verhoudingen zijn ontstaan op etnisch vlak. De NPS keurt dit af en roept alle bevolkingsgroepen op om in vrede met elkaar verder te gaan in het belang van Suriname. De partij zal er alles aan doen om verdere verslechtering tegen te gaan.

Rusland blikte ook terug op het friends en family-verschijnsel dat niet ten goede is voor de samenleving. In heel wat gevallen zijn mensen in functies geplaatst die het werk niet aankunnen. Als Suriname ontwikkelt moet worden moet dat geschieden met sterke instituten. Daarin is er volgens de partijvoorzitter geen ruimte voor nepotisme.

Rusland riep de regering op het bedrijfsleven tegemoet te komen zodat dat de ontwikkeling van het land verder gestimuleerd wordt. Hij benadrukte dat regering zich niet blind moet staren op de inkomsten uit de oliesector, maar rekening dient te houden dat andere potentiële sectoren zoals de landbouw, het toerisme en de dienstensector verder worden ontwikkeld.

De politieke situatie laat zien dat het niet goed gaat met Suriname. De middenklasse is naar zeggen van NPS-voorzitter Rusland volledig weggevaagd en dat zal hersteld moeten worden. Belangrijke krachten zoals verpleegkundigen, politieambtenaren, leerkrachten, bouwvakkers en technische mensen zijn niet meer in staat om naar de winkel of op vakantie te gaan. Deze situatie moet met de meeste spoed worden opgelost.

Rusland merkte op dat Suriname de NPS duidelijk mist. Hij gaf aan dat de situatie in 2010 toen de macht werd overgedragen, er zeer redelijk uitzag. Er is toen een goede basis gelegd. Tijd voor de NPS om weer deel uit te maken van het machtscentrum, aldus de NPS-voorman.

Bekijk hier de feestvergadering in Grun Dyari: