Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jagesar: Suriname gaat tussen US$ 16 en US$ 26 miljard verdienen

Jagesar: Suriname gaat tussen US$ 16 en US$ 26 miljard verdienen

Met goed beleid kan er absoluut geen armoede meer bestaan in Suriname. Suriname gaat met de aankondiging van TotalEnergies om te investeren in een olieveld in Blok 58 tussen de US$ 16 en US$ 26 miljard verdienen, zegt Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie. Hij benadrukt dat Suriname over 30 jaar verder moet kijken en naar het lot van de landen Nigeria en Venezuela moet kijken. “Want als niemand vist, niemand meer plant, en niemand meer wil werken, zullen we na 30 jaar straatarm worden”, zegt Jagesar.

Hij noemt de aankondiging van TotalEnergies, die US$ 9 miljard zal investeren in Blok 58, een historisch moment in ons land. Hij legt uit dat TotalEnergies geld gaat steken in het voorontwerp. “Hoe meer geld je erin steekt, hoe kleiner de kans is dat je eruit stapt”, zegt hij.

Ook de productiekosten voor een vat olie zijn van belang. Deze worden momenteel geschat op US$ 20 per vat, zo liet Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, gisteren weten tijdens een persconferentie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. Wereldwijd liggen de kosten nu tussen de US$ 50 en US$ 60, wat het interessant maakt voor TotalEnergies, die het niet zal laten liggen. Tegelijkertijd is hiermee de zekerheid voor Staatsolie bevestigd, laat Jagesar weten.

Hij voerde aan dat dit nu juist het moment is voor ondernemers om te investeren in onder andere restaurants, want deze aangekondigde ontwikkelingen zullen zorgen voor meer economische activiteit. Hij hoopt dat het IMF deze ontwikkelingen kan meenemen in haar economisch raamwerk. Als de olie-inkomsten worden meegenomen, hoeven de maatregelen voor Suriname niet zo streng te zijn. Hij voegde eraan toe dat dit een kwestie is die de regering met het IMF moet bespreken.

De eerste vaten ruwe olie worden verwacht in 2028. Deze olie zal worden gepompt uit de Surinaamse offshore Blok 58, zoals Pouyanné heeft aangekondigd. Hij heeft gisteren de start aangekondigd van een eerste olieveld van 200.000 vaten per dag in Blok 58, met een investering van US$ 9 miljard. Om tot een productieveld te komen, zal een start worden gemaakt met de voorontwerpstudies voor de ontwikkeling van het productieveld in Blok 58.

Een definitief investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2024. De ontwikkeling van het eerste olieveld zal in totaal ongeveer US$ 9 miljard kosten. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een belang van 50 procent, samen met APA Corporation (50 procent).

De evaluatie van de twee olieontdekkingen, Sapakara Zuid en Krabdagu, werd succesvol afgerond in augustus 2023, met het boren en testen van drie putten, en bevestigde gecombineerde bronnen van bijna 700 miljoen vaten voor de twee velden. Deze reserves, gelegen op waterdieptes tussen 100 en 1000 meter, zullen worden geproduceerd via een systeem van onderzeese putten die zijn verbonden met een FPSO (Floating Production, Storage and Offloading unit) die zich op 150 kilometer van de Surinaamse kust bevindt, met een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag.

De gedetailleerde technische studies (FEED) zullen eind 2023 beginnen, en de definitieve investeringsbeslissing wordt verwacht eind 2024, met als eerste productiedoelstelling 2028.

Geen affakkelen
TotalEnergies is zich ervan bewust dat zij dit project op een verantwoorde manier moet ontwikkelen, zowel door te zorgen voor voordelen op het gebied van werkgelegenheid en economische activiteiten voor Suriname, als door gebruik te maken van de beste beschikbare technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. De faciliteiten worden ontworpen om ervoor te zorgen dat er niet wordt afgefakkeld. Het bijbehorende gas dat vrijkomt bij exploitatie wordt volledig opnieuw in de reservoirs geïnjecteerd, liet Pouyanné duidelijk weten.

Tijdens de komende ontwikkelings- en productiefasen zal TotalEnergies nauw blijven samenwerken met Staatsolie om de acties ten gunste van locals te versterken. Deze acties hebben al geleid tot de opleiding van meer dan 80 mensen voor logistieke basisoperaties in Paramaribo tijdens de exploratie- en evaluatiefasen.

Over TotalEnergies in Suriname
TotalEnergies is sinds 2019 aanwezig in Suriname in Blok 58, waar vijf significante ontdekkingen zijn gedaan, en verkent ook Blokken 6 en 8 sinds 2023. TotalEnergies is een wereldwijd multi-energiebedrijf dat energie produceert en verhandelt: olie en biobrandstoffen, aardgas en groene gassen, hernieuwbare energie en elektriciteit.