Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jaarrede Santokhi: ‘Niet alles is nog bereikt, niet alles zal bereikt worden’

Jaarrede Santokhi: ‘Niet alles is nog bereikt, niet alles zal bereikt worden’

van onze redactie

PARAMARIBO — “Niet alles is nog bereikt en niet alles zal binnen deze regeertermijn bereikt worden. Maar onderwijs en gezondheidszorg hebben wij verheven tot prioriteit.” Dit zei president Chandrikapersad Santokhi vrijdagmorgen bij zijn jaarrede, die hij houdt tijdens een bijzondere openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Hierbij worden de voorgenomen (begrotings)plannen van de regering voor het komende jaar uit de doeken gedaan.

Santokhi staat stil bij de ‘geleidelijke’ afbouw van subsidies op onder meer nutsvoorzieningen en brandstof. “Macro-economisch is dit een belangrijke voorwaarde om de onevenwichtigheden in onze economie weg te nemen”, aldus de president.

“Om de pijnlijke effecten hiervan te dempen is het regeringsbeleid tegelijkertijd ondersteund door financiële voorzieningen voor kwetsbaren in de samenleving.” De president wijst daarbij op onder meer de koopkrachtversterking voor gezinnen met een inkomen van lager dan SRD 6.500 en het verhogen van de financiële bijstand voor zwakke huishoudens en mensen met een beperking.

Voor 2024  zei de president met betrekking tot de inning van belastingen: “U mag ervan overtuigd zijn dat de regering de efficiëntie zal opvoeren en de nodige stappen zetten om die structureel te verbeteren. De inning van belastingen vormt een hoge prioriteit evenwel op basis van het principe dat de breedste schouders de zwaarste lasten dragen.”

Meer volgt.

Vicepresident Ronnie Brunswijk arriveert met een deel van de ministerraad bij De Nationale Assemblee. [Foto: Ivan Cairo]