Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Israëlische premier zweert wraak op Hamas na ‘zwarte dag’

Israëlische premier zweert wraak op Hamas na ‘zwarte dag’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zaterdag wraak te nemen op wat volgens hem een ‘zwarte dag’ was voor Israël. Hij zei dat het leger met volle kracht zal terugslaan op Hamas in Gaza.

“Het Israëlische leger zal al zijn macht gebruiken om Hamas te vernietigen”, zei Netanyahu in een korte televisieverklaring. “We zullen ze tot het bittere einde aanvallen en met geweld wraak nemen op deze zwarte dag, die ze over Israël en zijn volk hebben gebracht”, zei hij.

Noodregering
Netanyahu heeft oppositiepartijen gevraagd een “brede noodregering” te vormen, melden Israëlische media. Hij zou een aanbod hebben gedaan tijdens een overleg met Yair Lapid van Yesh Atid en Benny Gantz van de Partij van Nationale Eenheid.

Eerder op zaterdag deed oppositieleider Lapid in de nasleep van de aanval van Hamas op Israël al een oproep aan Netanyahu om een noodregering te vormen. Op X schrijft Lapid dat hij Netanyahu heeft laten weten bereid te zijn in “de huidige noodtoestand alle meningsverschillen opzij te zetten en samen met hem een professionele, beperkte noodregering op te richten.”

Gantz heeft gezegd het voorstel van Netanyahu in overweging te nemen en dat een noodregering alleen over de veiligheidssituatie zou moeten gaan.

Verrassingsaanval
Hamas-militanten pleegden zaterdagochtend een verrassingsaanval op Israël, waarop het land vergeldingsaanvallen uitvoerde op de Gazastrook. Zowel in Israël als in Gaza zijn al meer dan 200 doden gevallen als gevolg van het geweld.

Netanyahu, leider van de conservatieve Likud-partij, staat aan het hoofd van een uiterst rechtse coalitie. Het wordt ook wel de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël genoemd.