Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Israël United in Christ werkt aan leiderschapsversterking

Israël United in Christ werkt aan leiderschapsversterking

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — De dood van de twee mannen van Pikin Saron. De grondenrechtenkwestie die maar niet in orde kan komen voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakten. Het is allemaal voorspeld in de bijbel. De tot slaaf gemaakten hebben de wet van God geschonden en zijn daarom in slavernij beland. Dit en nog veel meer antwoorden zijn volgens Israël United in Christ (IUIC) terug te vinden in de Bijbel.

De organisatie die aan het einde van 2016, begin 2017 actief werd in Suriname had de afgelopen week twee leiders uit Amerika op bezoek om het leiderschap in het land te versterken. “We zijn er om onze volgers te bezoeken en toe te spreken. Om met hen van gedachten te wisselen over het woord van God en hoe wij als volk van Israël berouw moeten tonen om de band met God die we hebben geschonden te herstellen”, zegt captain Tazayawan Judah Israël.

“Wij zijn gescheiden door geloof, door cultuur en door verschillende stammen, maar we vormen allen het volk Israël”

Captain Tazayawan Judah Israël

Collectieve naam

De IUIC gelooft dat alle nakomelingen van de tot slaaf gemaakten Israëlieten zijn, dus de collectieve familienaam van ieder van hen is Israël. Ze verwijzen bij elke vraag naar de Bijbel. Ze lezen op dat het volk van God, doordat het wetten van Hem heeft geschonden, terecht is gekomen in gevangenschap.

“Israëlieten zijn consequent bij slavernij betrokken geweest. En andere volkeren, zoals de Aziaten, hebben vrijheid gehad en konden stijgen op de maatschappelijke ladder, maar niet de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Zij zijn in de mijnen, zij vermoorden elkaar in de straten van Suriname, verkrachten en noem maar op. Ze zijn niet in de leiderschapsfuncties.” Berouw tonen en leven volgens de bijbel kan volgens de IUIC ertoe bijdragen dat de groep wordt gered.

Gescheiden

Tazayawan Judah is uit Florida naar Suriname gekomen en zijn metgezel officer Matthew Israël komt uit Louisiana. Ze zijn op 22 juni gekomen en vertrokken dinsdag naar hun thuisland. De twee mannen hebben ook in Brokopondo de boodschap gedeeld met de marrons.

“Wij zijn gescheiden door geloof, door cultuur en door verschillende stammen, maar we vormen allen het volk Israël. We moeten terug naar de leer van de Bijbel, want die moeten we volgen”, zegt Tazayawan. Hij benadrukt dat IUIC geen religie is.

De rangen hebben te maken met de positie in de IUIC. Een soldaat is iemand die net binnenkomt in de organisatie. Die groeit dan door tot een officier van tien, twintig of honderd volgelingen, vervolgens kapitein, diaken en dan bisschop. “De bedoeling is dat we onszelf zo goed mogelijk gedragen om het waard te zijn leiding te kunnen geven”, luidt de uitleg. Vrouwen daarentegen worden door mannen beschermd en bekleden geen voorhoedefuncties. “Dat zou veel te gevaarlijk zijn”, klinkt het als uit één mond.

Scholen

IUIC heeft wereldwijd scholen die de bijbel onderwijzen. Ook in Suriname. Die is ondergebracht in het Claudetta Toney multifunctioneel centrum. Judah Macabees Israël is in Suriname één van de leiders van de school. Hij legt uit dat de school de wetten van de Bijbel onderwijst.

“Er zijn verschillende wetten in de Bijbel zoals de morele wetten. Die leren mensen om plichtgetrouw te zijn, de wetten van het land te volgen en werk hebben. Ze moeten aan zichzelf werken om weer in aanzien bij God te komen.”

De groep heeft ook leefregels die ze opleest uit het Oude Testament. “We mogen geen varkensvlees, geen gladde vis, schaaldieren en garnalen eten. De Bijbel beschrijft duidelijk de eigenschappen van de dieren die we wel en niet moeten eten. Ook dat moeten we volgen”, legt Judah Macabees uit.

De bedoeling is om de komende tijden de boodschap van de beweging te blijven verkondigen. Als er meer volgelingen bijkomen in bijvoorbeeld Brokopondo kan ook daar een school worden opgezet. De organisatie houdt zichzelf in stand doordat volgelingen zelf de kosten financieren en ook zorgen voor herverdelen van het geld. “Wie veel heeft deelt met anderen die niet hebben;  wij geven aalmoezen”, aldus Tazayawan Judah Israël.