Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 9

Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 9

DOOR PHIL BAINBRIDGE
15 oktober 2023 – Tot 400 Palestijnen zijn de afgelopen 24 uur gedood door Israëlische aanvallen terwijl duizenden burgers Gaza-stad in het zuiden probeerden te verlaten.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat de situatie snel onhoudbaar werd, aangezien tot 1,1 miljoen mensen de opdracht hebben gekregen het gebied ten noorden van Wadi Gaza te evacueren voordat een Israëlische operatie plaatsvindt om de militaire capaciteit van Hamas in het gebied te vernietigen.

Antitankvuur van Hezbollah vanuit Libanon doodde één Israëliër en verwondde drie anderen in de stad Shtula, en Israël reageerde met artillerieaanvallen, alvorens een bufferzone van vier kilometer af te kondigen die de toegang verhindert voor burgers die daar niet wonen. Alle burgers binnen een straal van 2 km hebben te horen gekregen dat ze in schuilkelders moeten blijven.

Een tweede Israëlische luchtaanval werd uitgevoerd op de luchthaven van Aleppo om binnenkomende Iraanse wapens en personeel te voorkomen terwijl elementen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde werden ingezet aan de Israëlische grens met Syrië. De VS hebben een tweede aanvalsgroep voor vliegdekschepen – de USS Dwight D. Eisenhower – naar het oostelijke Middellandse Zeegebied gestuurd om Iraanse inmenging af te schrikken.