Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Israël bereidt zich voor op een grondoffensief in Gaza

Israël bereidt zich voor op een grondoffensief in Gaza

DOOR JORDI BOU
11 oktober 2023 – Honderdduizenden Israëlische troepen verzamelen zich nabij de grens met Gaza, waarbij Israël naar verwachting een grondaanval zal lanceren op de kustenclave.

Het Israëlische leger (IDF) heeft het aantal reservisten dat het heeft gemobiliseerd nu vergroot tot 360.000, waarbij ten minste 35 bataljons zijn georganiseerd in vier divisies.

Het publiek en de nationale veiligheidsorganisatie in Israël eisen vergelding voor de aanvallen van Hamas-militanten die afgelopen weekend meer dan duizend Israëlische levens hebben geëist.

Maar een grondinvasie zou bemoeilijkt worden door de dichte bevolking van Gaza, het complexe ondergrondse netwerk van tunnels en het gevaar dat dit zou opleveren voor de gijzelaars.

Israël voert een belegering van Gaza uit, waarbij voedsel, stroom en water worden afgesloten terwijl het terugslaat op Hamas-doelen in de dunne kuststrook, waar 2,3 miljoen mensen wonen.

Het dodental in Gaza als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen is gestegen tot 1.100, aldus een update van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in het gebied. Minstens 200.000 Gazanen zijn dakloos geworden.