Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Is het verstandig om kinderen op een open veld te laten sporten tijdens warme dagen?

Is het verstandig om kinderen op een open veld te laten sporten tijdens warme dagen?

Volgens de Meteorologische Dienst Suriname wordt in de komende maanden zeer droog en heet weer verwacht. Ouders vragen zich af of het tijdens deze hitteperiode verstandig is om de kinderen te laten sporten op een open veld.

Volgens deskundigen kan sporten in een open veld op warme dagen verstandig zijn, maar het is belangrijk om de gezondheid en veiligheid van het kind voorop te stellen. Het is bijvoorbeeld verstandig om te controleren of er voldoende schaduw of beschutting aanwezig is op het open veld, zodat kinderen kunnen rusten en zichzelf kunnen beschermen tegen overmatige hitte.

Het is ook aan te bevelen om sportactiviteiten te plannen tijdens de koelere uren van de dag, zoals in de vroege ochtend of late namiddag, om de blootstelling aan de zon te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen voldoende gehydrateerd blijven tijdens het sporten, vooral op warme dagen. De kinderen kunnen aangemoedigd worden om regelmatig water te drinken.

Hoge temperaturen kunnen gevaarlijk zijn

In de warme tijd kunnen hoge temperaturen gevaarlijk zijn voor buitenactiviteiten, vooral als de luchtvochtigheid hoog is. Het risico op hittegerelateerde aandoeningen neemt toe naarmate de temperatuur stijgt. Bij temperaturen boven de 32°C (90°F) kan het lichaam moeite hebben om af te koelen, wat kan leiden tot hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte. Als de luchtvochtigheid hoog is, kan zweet minder effectief verdampen, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om af te koelen. Dit kan het risico op oververhitting verhogen.

Tijdens het sporten is het daarom belangrijk om gehydrateerd te blijven, luchtige kleding te dragen, schaduwrijke gebieden op te zoeken, de intensiteit en duur van de activiteit aan de omstandigheden aan te passen en naar het lichaam te luisteren. Het is verstandig om te stoppen met sporten als men symptomen vertoont, zoals duizeligheid, misselijkheid, zwakte of flauwvallen.

Het is ook verstandig om de individuele behoeften van het kind in overweging te nemen. Sommige kinderen hebben mogelijk een hoger risico op hittegerelateerde problemen, zoals kinderen met chronische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken. In deze gevallen is het raadzaam om medisch advies in te winnen voordat ze deelnemen aan sportactiviteiten bij hoge temperaturen.

SK