Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Internationals optimistich over U19-Continental Volleyball Championship

Internationals optimistich over U19-Continental Volleyball Championship

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Brendan Hiwat en Meson Anakaba kennen de klappen van de zweep op het internationaal volleybalvlak al zo een beetje, terwijl Georgio Ceder zijn vuurdoop zal beleven. Het drietal heeft een plaats verworven in de nationale U19-jongensselectie van Suriname, die van 11 tot en met 19 in Guatemala zal deelnemen aan het Continental Championship.

Suriname heeft zijn deelname te danken aan het ongeslagen binnenhalen van de Cazova Youth and Junior Championships vorig jaar juli op Trinidad en Tobago. Hiwat was toen de aanvoerder en Anakaba één van de hoofdaanvallers. Aan het continentale evenement doen verder mee de Verenigde Staten, Belize, Mexico, Nicaragua, Puerto Rico en Costa Rica. Eerder was de Dominicaanse Republiek opgebracht in plaats van Belize.

Nieuwe uitdaging

Hiwat is zich ervan bewust dat het Continental Championship veel zwaarder zal zijn dan het evenement van vorig jaar. “Toen kwamen we alleen tegen Trinidad en Tobago uit. Nu zullen we tegen meer en veel sterkere landen uitkomen”, weet hij. “Het wordt ook een nieuwe uitdaging omdat er een paar nieuwe spelers bij zijn.”

Een tegenvaller is dat de selectie het moet stellen zonder Bruce Nalam, die één van de sleutelspelers was van vorig jaar. Hiwat zegt dat de ‘chemistry‘ er nog in moet komen. “We moeten weer opbouwen en vooral luisteren naar de coach en de opdrachten uitvoeren. We gaan ons best doen.”

Anakaba beseft dat het “beslist een ander niveau wordt dan vorig jaar”. “We moeten daarom harder trainen en ervoor gaan. We gaan tenminste voor één winstpartij alvast”, belooft de aanvaller.

Alles op alles

Ceder is trots op zichzelf dat hij een plaats binnen de nationale ploeg heeft kunnen bemachtigen. Vorig jaar haalde hij de selectie voor de Inter-Guyanese Spelen nog net niet. “Ik was toen teleurgesteld, maar ben in mezelf blijven geloven, hard blijven werken en trainen”, meent Ceder.

Hij heeft zich in de voorbereiding meer gefocust op het blok. “Ik ben ‘midden-blokker’ dus blokken is mijn hoofdtaak.” De speler wordt ook op de midden-aanvalspositie ingezet.

Hij houdt er rekening mee dat het evenement van een zwaar kaliber zal zijn. “Het zal niet makkelijk zijn, maar als we alles op alles zetten kan het lukken. We moeten hard blijven trainen.”

Min- en verbeterpunten

De technische staf heeft zich op de training van maandag in de Ismay van Wilgen Sporthal meer gefocust op de verdediging en kracht in de aanval. “We hebben gewerkt op de min- en verbeterpunten van de oefenwedstrijd tegen Yelyco (3-2)”, zegt bondscoach Antoine Vliet.

Zaterdag wordt geoefend tegen Livo. “We gaan in die partij het maximale proberen te halen. Elke wedstrijd is belangrijk.” Vliet onderkent dat er nog veel werk aan de winkel is. “Vooral in de pass. We gaan twee midden-mannen (Anfernee Lee-A-Leong en Gianni Ritfeld, … red.) ook in de pass laten opereren. Jammer dat Nalam niet erbij kan zijn, want hij was een goede passer.” Vliet wordt geassisteerd door Furgil Ong-A-Fat.

Geselecteerden: Anfernee Lee-A-Leong; Roberto Benschop; Siryan Meijer; Gianni Ritfeld; Rowensly Sibendy; Guillermo Linger; Joshua Jackson; Georgio Ceder; Jahmit Jambo; Jael Margaret; Brendan Hiwat; Meson Anakaba.