Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Internationale ondernemers bespreken investeringsmogelijkheden met president Santokhi

Internationale ondernemers bespreken investeringsmogelijkheden met president Santokhi

“Het is niet alleen bij gesprekken gebleven, maar daden en er wordt ingespeeld op de toezeggingen.” Zo verwelkomde president Chan Santokhi gisteren een delegatie van internationale ondernemers van de North American Investor Group op het Kabinet van de President. Met deze investeerders heeft het staatshoofd eerder al aftastende gesprekken gevoerd tijdens zijn werkbezoek aan New York.

Tijdens de vervolgontmoeting zijn er voorstellen gepresenteerd over investeringen in Suriname. Er is interesse getoond in de Surinaamse voedselindustrie, constructie en meubelbouw, landbouw, makelaardij en infrastructuurontwikkeling.

Santokhi gaf aan dat Suriname klaarstaat voor investeringen en dat er in de afgelopen tijd hard aan de weg is getimmerd om dit te bereiken. Ondanks enorme uitdagingen en crises van buitenaf in de afgelopen drie jaren voldoet Suriname weer aan internationaal geldende financieel-economische normen.

Om investeringen in ons land te stimuleren is het juiste investeringsklimaat geschapen en de randvoorwaarden ingesteld. Daarnaast is Suriname een van de drie carbon negatieve landen met een zeer lage ontbossingsgraad.

Hij gaf verder aan dat Suriname en Guyana als nieuwkomers in de olie- en gassector dezelfde kansen moeten krijgen om hun natuurlijke hulpbronnen te ontwikkelen. Het staatshoofd riep de investeerders op om niet te wachten tot 2028 maar om zo snel mogelijk in te spelen op de mogelijkheden.

Ruben Luna, CEO van de Luna Group productie- en farmaceutische bedrijven, Heinz Siegfried, CEO Cibao Meat Products en Kamal Akhtaruzzaman, CEO Akhtar Group die zich focust op de meubelindustrie waren onder andere deel van de delegatie. Abul Hossain, president van de North American Investor Group, dankte de president voor het ontvangst en de ondersteuning geboden in de afgelopen tijd.

Hij gaf aan dat de investeringsgroep klaarstaat om in te spelen op het potentieel van Suriname. Er zijn daarvoor enkele sectoren geïdentificeerd. De interesse gaat vooral uit naar de voedsel- en productie-, handel- en constructiesectoren.

Voorts heeft de Indische Sasa Group onder leiding van directeur Abdul Khaleel haar voornemens voor de eerste Carbon Bank van de wereld in Suriname gepresenteerd. De investeringsgroep is enthousiast over de bijzondere mogelijkheden in Suriname. Binnenkort worden de voorstellen gepresenteerd aan de desbetreffende instanties.

De investeringsgroep zal nog tijdens het verblijf in Suriname gesprekken voeren met het bedrijfsleven in Suriname. Als onderdeel van het beleid van de investeringsgroep zullen ook gemeenschapsprojecten worden uitgevoerd voor de Surinaamse samenleving. President Santokhi gaf verder aan dat de regering uitkijkt naar gedegen investeringen en zich blijft committeren aan internationale normen.