Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Internationale erkenning voor iconische walvis- en dolfijnparadijzen aan de Zuid-Amerikaanse Atlantische kust

Internationale erkenning voor iconische walvis- en dolfijnparadijzen aan de Zuid-Amerikaanse Atlantische kust

PARAMARIBO — Er zijn drieëndertig nieuwe Important Marine Mammal Areas (belangrijke zeezoogdiergebieden – IMMA’s) geïdentificeerd en op de kaart geplaatst in de Zuidwest-Atlantische Oceaan vanaf de Guianas, ten noorden van de Braziliaanse Amazone, tot het puntje van Tierra del Fuego, Argentinië. . De opmerkelijke habitats van de regio voor zeezoogdieren omvatten onder andere de Abrolhos Bank en de Fernando de Noronha-eilanden voor Brazilië, evenals de Straat van Magellan en de Patagonische wateren van Península Valdés in Argentinië en de Suriname rivier in Paramaribo.

Dit is het eindresultaat van een proces van een jaar, met een intensieve vijfdaagse workshop van wetenschappers afgelopen december waarin gegevens over kandidaat-IMMA’s werden beoordeeld en gepresenteerd, die vervolgens voor peer review werden ingediend. Naast de drieëndertig nieuw goedgekeurde IMMA’s, hebben 5 gebieden de status van Area of Interest (AoI) gekregen. IMMA’s worden gedefinieerd als afzonderlijke delen van een habitat die belangrijk zijn voor zeezoogdiersoorten en die potentie hebben om te worden afgebakend en beheerd voor bescherming. Het zijn geen bij wet vastgestelde aanwijzingen, maar onafhankelijke beoordelingen die zijn gepeer-reviewed op basis van een reeks criteria die met data worden onderbouwd.

De resultaten van de Braziliaanse workshop betekenen dat er nu wereldwijd 242 IMMA’s zijn, elk met onderliggende documentatie, kaarten en andere achtergrondinformatie in de IMMA e-Atlas. Volgens de medevoorzitters van de Task Force, Giuseppe Notarbartolo di Sciara en Erich Hoyt, heeft het IMMA-team samen met 267 wetenschappers op het gebied van zeezoogdieren nu 72 procent van de oceaan onderzocht, waarvan dertien procent IMMA’s zijn.