Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Inhoud gegeven aan symboliek Olympische Spelen

Inhoud gegeven aan symboliek Olympische Spelen

‘Vrede en saamhorigheid belangrijke waarden’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — 26 September markeerde dat over tien maanden de Olympische Spelen in Frankrijk beginnen. In aanloop naar deze spelen proberen de diplomatieke posten van dat land in de hele wereld verbindingen te leggen tussen deze spelen en de symboliek die daaraan is gekoppeld. Vrede, saamhorigheid en discipline worden daarbij via cultuur en creatieve activiteiten uitgedragen.

De Neve Shalom synagoge aan de Keizerstraat leek in dat kader de juiste plek om de Olympic Games 2024 Exhibition te houden. Sprekers memoreerden de vrede, saamhorigheid en discipline die de locatie uitstraalt.

“Wij hebben ervoor gekozen om vrijwel geen extra sportfaciliteiten bij te bouwen”

Franse ambassadeur De Lacoste

“Deze synagoge die als naam draagt ‘Oase van Rust’ – Neve Shalom – staat naast de grootste moskee in Suriname. Dat is een prachtig symbool van saamhorigheid en vrede en het zijn die waarden die de Olympische Spelen uitdragen. Dus de samenwerking met de synagoge is één die bijzonder goed past binnen dit kader”, zei Jacques Reeder, die aan het hoofd staat van de Joodse gemeenschap in Suriname.

Expo

Het tot stand komen van deze expositie markeert een unieke samenwerking tussen de Alliance Française Suriname, de Franse ambassade voor Suriname en Guyana, het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en de Joodse gemeenschap. Die samenwerking heeft erin geresulteerd dat er aan de omheining van de synagoge nu foto’s hangen die de geest van de Spelen in Frankrijk ademen.

“We kwamen op dit idee omdat een collega van mij de expositie over marrons in Frans-Guyana bezocht en vond dat we zo een opzet in Suriname konden proberen met de schutting van de synagoge. Het staat ook niet zo ver van de Franse ambassade en we komen er vaak langs”, zegt Ines Djender, die als stagiaire op de ambassade deze expositie heeft helpen opzetten.

‘White Elephants’

Tijdens zijn speech die deels in het Nederlands, Frans, Engels en Sranantongo werd gehouden, benadrukte de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste dat naast vrede, saamhorigheid en discipline Frankrijk ook waarden die passen in deze tijd heeft toegevoegd aan de blauwdruk voor het organiseren van de Spelen. “Wij hebben ervoor gekozen om vrijwel geen extra sportfaciliteiten bij te bouwen. De zogenaamde white elephants die worden gebouwd voor de Spelen en dan nooit meer gebruikt worden. Dat doen we niet”, zei De Lacoste.

Parijs wil ook de carbon footprint van de Spelen minimaliseren en zorgt ervoor dat de plekken waar zal worden gesport ook per trein bereikbaar zijn. “Op die manier houden wij rekening met het milieu.”

Blij met initiatief

De foto’s aan de muur aan de voorzijde van de synagoge zijn een weergave van Parijs en sporten in Frankrijk en bieden een gelegenheid om selfies te maken. Ze zullen er twee maanden hangen en daarna ook in de districten te zien zijn.

Gordon Touw Ngie Tjouw, directeur Sportzaken van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), is blij met dit initiatief. “Zo midden in de stad deze foto’s zien, kan maken dat sporters, ouders van sporters en de Surinamers zelf de positieve boodschap van de Spelen meenemen. Ze kunnen misschien dan alvast besluiten hun favoriete Surinaamse sporter te gaan aanvuren. Of Anthony Nesty, die nu de eerste zwarte coach is die een Amerikaans olympisch team leidt.”

De directeur verklapt dat het ministerie van ROS nagaat in hoeverre het mogelijk is om – in afwachting op de uitkomst van de dopingzaak van Issam Assinga – hem toe te voegen aan het olympische team van Suriname.