Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » INGEZONDEN: Kom maar op met die bagger (maar houdt het binnen de perken)

INGEZONDEN: Kom maar op met die bagger (maar houdt het binnen de perken)

INGEZONDEN

Een modderbad is goed voor een mens. De warmte van de modder zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en spieren. Modder roept wel een reactie op, in de vorm van zweet. Deze opwinding zorgt ervoor dat afvalstoffen via de huid worden afgevoerd. Mensen die last hebben van strubbelingen (op de huid), zoals acne, psoriasis en eczeem, hebben veel baat bij een modderbad. De genezende eigenschappen hebben een bewezen werking.

Op mijn werk, het ministerie van Openbare Werken, hebben we afgelopen weekend een lading bagger over ons heen gekregen. Ik zal hier niet beweren dat onze huiden hier geen behoefte aan hebben, maar het baggerbedrijf met dienst had andere bedoelingen. Het ging puur om een lading bagger, zonder dat we daarom gevraagd hadden, zonder kennis en zonder argumentatie.

Voor de duidelijkheid, wij zijn alleen maar blij met een kritische blik. Dit is geen Noord-Korea, maar een democratie

We kunnen gelukkig goed tegen een beetje bagger. Als je voor de overheid werkt, hoort het erbij dat je het voor een deel van de gemeenschap niet goed doet. Zonder autoritair te willen zijn, bepalen we natuurlijk wel wat er op het gebied van Openbare Werken gebeurt. We doen dit met de beste bedoelingen en zeker niet voor onze populariteit.

Als we populair hadden willen worden, waren we een ander soort influencer geworden. Zo’n type dat in opdracht van een commercieel bedrijf een modderbad samengeperst in een potje gaat aanprijzen. Bij de overheid ben je vaak niet populair. In de oppositie wel hoor, daar kun je lekker overal tegenaan schoppen. Maar als je aan de touwtjes trekt, zijn er altijd mensen die vinden dat je te hard of aan de verkeerde touwtjes trekt.

Een kritische blik is goed

Voor de duidelijkheid, wij zijn alleen maar blij met een kritische blik. Dit is geen Noord-Korea, maar een democratie. De regeringspartijen mogen het dan voor het zeggen hebben, ze zijn allesbehalve doof voor de mening van anderen. Samen worden keuzes gemaakt die Suriname beter maken.

Zoals ik daarnet al schreef, niemand is erop uit om de populairste inwoner van Suriname te worden. Er is geen enkele president of premier die de populairste persoon van het land is, zelfs niet in Noord-Korea.

Terug naar de bagger die afgelopen weekend over ons heen is gestort. Hoewel ongevraagd was dit een fijn modderbad om ons in onder te dompelen. Het is wel een beetje zielig dat het is gestort door iemand die er niet tegen kan dat er soms andere keuzes worden gemaakt, maar goed. De bagger gebruiken we om ongewenst zweet uit onze lichamen te verwijderen. En om het één en ander uit te leggen. Want het is niet zo dat iedereen die in een modderbad zit, dezelfde problemen heeft.

Een kritische blik is absoluut goed, maar om iets te gaan schrijven op basis van persoonlijke aannames lijkt me niet helemaal de bedoeling. Het zorgt voor onnodige onrust. Ik ga echt niet zeggen dat alles wat we doen perfect is, maar we doen er alles aan om er het beste van te maken.

Vergeet niet dat Suriname er financieel niet overdreven goed voorstaat. We zijn geen welvarend Europees of Noord-Amerikaans land waar de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Wij spartelen soms om uit de bagger te komen.

Maar vergeet niet dat we de afgelopen jaren al veel mooie projecten zijn gestart. Denk aan de Corantijnbrug (die echt niet alleen maar door Guyana wordt betaald) en het uitdiepen van de Surinamerivier. Minister Nurmohamed heeft volgens de auteur van het baggerartikel geen flauw idee wat er allemaal gebeurt. Wat denk je zelf? Dat hij zomaar een beetje achter zijn bureau een spelletje op zijn iPad zit te doen?

Een boom moet groeien

Ook de PPP’s moesten eraan geloven. PPP staat voor Public-Private Partnerships. Het is een uitgelezen kans om samen met de inwoners en ondernemers van Suriname projecten op te zetten. En zeker geen manier om te verdoezelen dat er gemeenschapsgeld wordt weggegooid. Ik snap dat er nog enig wantrouwen is.

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar laten hun sporen na. Die sporen kunnen we niet zomaar uitwissen en onwaarheden verpakt in een A4-tje vol frustratie helpen dan niet mee.

Politici zijn net bomen, ze moeten de kans krijgen om te groeien. Als je een bos gaat planten, staat er twee maanden later ook geen kopie van het Amazonegebied. En planten doen we genoeg:

•             Opknappen en verkopen overheidsgebouwen en vele halve gebouwen die na jaren nu wel worden afgebouwd

•             De Oost-Westverbinding naar Nickerie afronden

•             Mr. P. Chandishawweg te Saramacca opknappen; bestraten met een voetpad

•             Pandit Tilakdharieweg te Commewijne met aan weerszijden voetpaden waar de bermen het toelaten

•             Surinamerivier uitbaggeren

•             Opknapbeurt van de Kwattaweg met extra voetpaden aan weerszijden van de weg

Daarnaast worden er allerlei projecten die waren gestopt vanwege politieke redenen nu wel afgerond. Voorbeelden hiervan zijn verkavelingsprojecten en dat mensen nu overal door Suriname hun huis kunnen laten bouwen.

In 2025 mag de balans worden opgemaakt. Tot die tijd mogen nutteloze baggerprojecten even ‘on hold’. Laten we in plaats daarvan samen in een echt modderbad gaan zitten, dan leggen we uit hoe we tot bepaalde keuzes zijn gekomen.-.

Rodney Bouterse

Coordinator Districts Ministry of Public Works

Crisis Coordinator Infrastructure & Calamities

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.