Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Inflatie blijft grootste uitdaging Suriname

Inflatie blijft grootste uitdaging Suriname

PARAMARIBO, 16 mei – Het beteugelen van de inflatie blijft de grootste uitdaging voor de Surinaamse regering. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds, IMF. In het laatste rapport over de Surinaamse economie wordt de loftrompet gestoken. De economische activiteit neemt nog steeds toe en het financieel gedrag van de overheid blijft binnen de perken. Ook de inflatie is aardig onder controle. Er is zelfs sprake van een afname van het inflatiecijfer. Toch is voorzichtigheid geboden.

Zeker voor de korte en middellange termijn zal de vraag naar goederen en diensten niet al te snel mogen toenemen. “Dit al helemaal niet tegen de achtergrond van de snel groeiende export van producten”, stelt het IMF. In dit kader is het van belang dat de overheid haar uitgaven beperkt houdt. “Het komt erop neer dat bij loononderhandelingen bescheidenheid in acht wordt genomen en dat er toekomstgericht wordt gedacht en gehandeld.”

Ook wat grote projecten van de overheid betreft, is bescheidenheid aan te raden. “Het selecteren van zulke projecten mag uitsluitend op basis van nationale behoeftes en uitvoeringscapaciteit”, aldus het IMF. Het sparen van overschotten uit de opbrengst van mijnbouwproducten is uitstekend. Een Sovereign Wealth Fund als appeltje voor de dorst wordt toegejuicht. Maar investeringen in menselijk en fysiek kapitaal mogen niet worden vergeten.


Posted

in

by