Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Industriepark Paranam kan stuwkracht Surinames economische ontwikkeling worden

Industriepark Paranam kan stuwkracht Surinames economische ontwikkeling worden

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Een industriepark te Paranam kan, met het oog op de aanstaande productieactiviteiten in de offshore-oliesector, een grote bijdrage leveren aan Surinames economische ontwikkeling. Strategisch gelegen land is daar beschikbaar, basisweginfrastructuur en nutsvoorzieningen zijn al aanwezig en is daar reeds een goede havenfaciliteit. Met een investering van minimaal 30 miljoen Amerikaanse dollar zou een aanvang gemaakt kunnen worden met het opzetten van deze industriële zone.

Dat kwam zaterdag naar voren tijdens een breakfast event georganiseerd door VSH United en de American Chamber of Commerce of Suriname (AmCham Suriname) in de ballroom van Royal Torarica. Vertegenwoordigers van VSH United, onder wie algemeen directeur Patrick Healy, presenteerden in grote lijnen een plan voor het ontwikkelen van een modernere industriezone bij Paranam. Benito Chin Ten Foeng van Caribbean Parquet Flooring presenteerde ook een voorstel voor een geïntegreerde houtverwerkingsindustrie in het industriepark.

“De Paranam-locatie is hét industriële gebied voor de korte en lange termijn voor de ontwikkeling van Suriname”

Shorebase

Het ontwikkelen van deze industriële zone is “the smart way to move forward”, stelde Healy. Tijdens de presentatie kwam onder andere naar voren dat te Paranam ook een shorebase zou kunnen komen voor dienstverlening aan de offshore-oliesector. Verwacht wordt dat het finaal investeringsbesluit voor Blok 58 in het eerste kwartaal van 2024 wordt genomen door TotalEnergies en Apache Corporation.

Het kostenplaatje voor de opzet van de industriepark is minimaal 30 miljoen Amerikaanse dollar.

Deze shorebase zou voor Blok 58 het meest nabijgelegen zijn, daar soortgelijke faciliteiten in Georgetown in Guyana en Chaguaramas in Trinidad en Tobago op grotere afstand liggen. Daarnaast is daar reeds een diepwaterhaven en is Paranam in logistiek opzicht heel gunstig gelegen als knooppunt naar Frans-Guyana, Guyana en Brazilië. Ook ligt niet ver van Paranam een internationale luchthaven.

Geen druk op milieu

Een ander aspect dat Paranam aantrekkelijk maakt als industriezone is dat er geen additionele druk op het milieu hoeft te worden gelegd, omdat het gebied grotendeels reeds is ontbost. Het beschikbare areaal, eigendom van Alcoa, is 6500 hectare groot. “De Paranam-locatie is hét industriële gebied voor de korte en lange termijn voor de ontwikkeling van Suriname”, aldus de presentatie.

Niet alleen de zware industrie zou daar een plek hebben, maar ook andere commerciële bedrijfs- en productieactiviteiten. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat het industrieterrein op duurzame wijze tot ontwikkeling gebracht kan worden. Volgens hen is er geen extra milieu-impact in tegenstelling tot andere alternatieven. Paranam is een kosteneffectieve oplossing vanwege makkelijke integratie met bestaande rivierhavenfaciliteiten aan de westkust van Suriname, wordt gesteld.

De aanwezige haven heeft uitbreidingsmogelijkheden en is er voldoende ruimte voor alle benodigde diensten voor offshore ondersteuning voor Suriname en daarbuiten. Ook voldoet het plan, volgens de samenstellers, aan de huidige criteria van verantwoorde, duurzame ontwikkeling – in de zich ontwikkelende ‘Nieuwe Economie’.