Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Indiase presidente Murmu woont cultureel festival bij ter ere 150 jaar Hindostaanse Immigratie

Indiase presidente Murmu woont cultureel festival bij ter ere 150 jaar Hindostaanse Immigratie

De presidente van India, Droupadi Murmu, was samen met president Chandrikapersad Santokhi maandagavond in Paramaribo getuige van het culturele festival ter gelegenheid van de herdenking van 150 jaar aankomst van hinostanen in Suriname.

Tijdens de bijeenkomst op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo zei Murmu, dat de 150ste verjaardag wordt gevierd van de aankomst van Indiërs in Suriname, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Suriname. Op deze dag, in het jaar 1873, bereikte de eerste groep Indianen de kust van Suriname, aan boord van het schip Lalla Rookh wat het begin was van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van dit land, zo meldt de website van de Indiase presidente.

De presidente zei dat Suriname als een multiculturele samenleving en als een land van kansen alle verschillende gemeenschappen die daar kwamen en zich vestigden, heeft verwelkomd. Gedurende deze jaren evolueerden verschillende gemeenschappen tot één familie en één land. Ze waardeerde de mensen van Suriname voor hun toewijding en inzet voor eenheid en inclusiviteit.

De presidente constateerde met genoegen, dat ondanks de grote geografische afstanden, de verschillende tijdzones en de culturele diversiteit, de Indiase diaspora altijd gehecht is gebleven aan haar wortels. Ze zei dat de Indiase gemeenschap de afgelopen 150 jaar niet alleen een integraal onderdeel is geworden van de samenleving in Suriname, maar ook een belangrijke pijler vormt van het zich verdiepende partnerschap tussen India en Suriname.

OCI-kaart

Ook zei ze, dat in een tijd waarin Suriname de erfenis van zijn voorouders en zijn banden met India viert, India solidair en eerbiedig is met Suriname. Ze kondigde het besluit van de regering van India aan om de geschiktheidscriteria voor OCI Card uit te breiden van de vierde generatie naar de zesde generatie van de oorspronkelijke Indiase immigranten die vanuit Indiase gebieden in Suriname waren aangekomen. Ze zei dat de OCI-kaart kan worden gezien als een belangrijke schakel in hun 150 jaar oude relatie met India. Ze drong er bij leden van de Indiase diaspora op aan zich te blijven inspannen om hun banden met India te behouden.

De presidente stelt, dat zowel Suriname als India zich hebben ingespannen om hun economieën en sociale systemen weer op te bouwen na een lange periode van koloniaal bestuur. Deze ervaring heeft een gevoel van solidariteit tussen de twee landen gecreëerd. Ze zei dat de bilaterale betrekkingen tussen India en Suriname gebaseerd zijn op gedeelde ambities voor ontwikkeling.

Hulde bij Baba en Mai

Eerder op de dag bracht de presidente hulde bij het Baba en Mai monument, een symbolische voorstelling van de eerste Indiase man en vrouw die voor het eerst voet zetten in Suriname. Vervolgens betuigde ze haar respect bij het Mama Sranan-monument dat Mama Sranan vertegenwoordigt, de Moeder van Suriname die haar vijf kinderen vasthoudt, de vijf etniciteiten die Suriname met zorg en genegenheid bewonen.

Grootlint van de Ere Orde van de Gele Ster

Tijdens een ceremonie in het Presidentieel Paleis ontving president Murmu de hoogste burgerlijke onder- scheiding van Suriname het  ‘Grootlint van de Ere Orde van de Gele Ster’ door president Santokhi. In haar dankbetuigingen bedankte Murmu president Santokhi en de regering van Suriname voor het verlenen van deze eer aan haar. Ze zei dat deze erkenning een enorme betekenis heeft, niet alleen voor haar maar ook voor de meer dan 1,4 miljard mensen in India. Ze droeg de eer op aan de opeenvolgende generaties van de Indiaas-Surinaamse gemeenschap, die een geweldige rol hebben gespeeld bij het verrijken van de broederlijke banden tussen de twee landen.

Lunchbanket

De presidente woonde ook een lunchbanket bij dat ter ere van haar werd georganiseerd door president Santokhi. In haar bankettoespraak onderstreepte presidente Murmu India’s benadering van een inclusieve wereldorde die gevoelig is voor de legitieme belangen en zorgen van elk land en elke regio. Ze zei dat het in deze geest van solidariteit is dat India tijdens de Covid-19-pandemie een helpende hand uitstak naar meer dan 100 landen.

G-20

Ook zei ze, dat India het voorzitterschap van de G-20 bekleedt, waardoor het sterkere bruggen bouwt met zowel ontwikkelingslanden als geavanceerde economieën. Om een grotere stem te geven aan de kwesties die van belang zijn voor de ontwikkelingslanden en het Zuiden, organiseerde India in januari van dit jaar ook de Voice of South-top, waaraan 125 landen uit het Zuiden deelnamen. Ze waardeerde Suriname, omdat het deel uitmaakte van dit initiatief.