Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » India: eerste test voor bemande ruimtereis geslaagd

India: eerste test voor bemande ruimtereis geslaagd

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft met succes de eerste van een reeks testvluchten gemaakt ter voorbereiding op een bemande ruimtereis. Vanaf de lanceerbasis in Sriharikota in de staat Andhra Pradesh steeg zaterdag een onbemande raket op om het functioneren van het reddingssysteem voor astronauten in geval van nood te beproeven. Volgens ISRO-baas Sreedhara Somanath is de test voorspoedig verlopen.

Eigenlijk zou de vlucht al eerder worden gehouden, maar die werd toen op het laatste moment uitgesteld om nog wat verbeteringen te kunnen doorvoeren. Er volgen nog meer tests voor de ruimtemissie, die de naam Gaganyaan heeft gekregen. India hoopt eind 2024 of anders in 2025 drie astronauten de ruimte in te brengen tot op een hoogte van 400 kilometer om hen vervolgens veilig terug te laten keren op aarde.

Onlangs heeft de Indiase premier Narendra Modi zich laten ontvallen dat hij graag zou zien dat zijn land voor 2040 iemand op de maan zet. Een andere wens is een eigen Indiaas ruimtestation in 2035. Eind augustus landde de Indiase sonde Chandrayaan-3 al op de maan.