Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » India bevestigt herschikking Surinaamse schuld van US$ 39 miljoen

India bevestigt herschikking Surinaamse schuld van US$ 39 miljoen

PARAMARIBO — India heeft alle bestaande looptijden en betalingsachterstanden van Suriname herschikt. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 39 miljoen US dollar schrijft het ministerie van Financiën en Planning donderdagmiddag in een persbericht.

Suriname moet nu alleen nog met China komen tot een akkoord over de herschikking van zijn schuld. China is één van de grote buitenlandse bilaterale crediteuren van het land.

Voorwaarden

Eén van de voorwaarden van de herschikking met India is dat bilaterale leningen moeten worden terugbetaald in 20,5 jaar (inclusief een grace period van 8,5 jaar). Schulden met een staatsgarantie, de zogenoemde ECA Backed-leningen moeten in 15,5 jaar worden voldaan, waarbij de grace period is vastgesteld op 9,5 jaar.

India heeft, schrijft het ministerie, een maximale jaarlijkse vaste rentevoet van 1,2 procent  toegekend aan de schulden, die op basis van de huidige leningen een variabele (libor) rentevoet plus een marge hadden van 0,5 tot 2 procent. De herschikkingsovereenkomst over de ‘buyers credit lines‘ werd op 2 juni afgerond. Tijdens het staatsbezoek van president Droupadi Murmu is de finalisering van de schuldherschikking bevestigd.

Na het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan India in januari was op 15 maart de herschikkingsovereenkomst van de bilaterale leningen, bekend als de kredietlijnen, door beide landen getekend en gefinaliseerd. Financiën en Planning schrijft dat de regering de bereidheid van de regering van India om Suriname te ondersteunen bij het bereiken van een duurzame oplossing voor zijn schuldenproblematiek te waarderen.