Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ilumini’ George Struikelblok: ‘Ik wil de Surinaamse kunst naar een ander niveau tillen’

‘Ilumini’ George Struikelblok: ‘Ik wil de Surinaamse kunst naar een ander niveau tillen’

Na vier jaar experimenteren met een nieuwe kunstvorm is beeldend kunstenaar George Struikelblok zover om zijn schilderijen digitaal in vier optredens te presenteren, in combinatie met hologrammen, professionele dansers, muzikanten en dichtkunst. De titel van deze presentatie luidt ‘Ilumini’, afgeleid van illumination, ofwel verlichting.

Tekst Audry Wajwakana

Beeld Peter Thielen

Voor de presentaties, die Struikelblok tentoonstelling noemt, zijn er zes professionele dansers en twee muzikanten aangetrokken die de thema’s dood, liefde, zelfdoding, armoede en balans gaan uitbeelden. Het zijn thema’s die hij in zijn schilderijen toepast.

Bewegende kunstwerken

“Het is de bedoeling dat de bezoekers zelf ervaren wat de gepresenteerde thema’s met hen doet”, vertelt Struikelblok. “Het is net als kijken naar een schilderij, waarbij emoties loskomen. Of ook niet. Kunst kijken is iets persoonlijks, maar dit geeft er een heel andere dimensie aan en dat is wat ik hiermee probeer te doen. Ik wil de Surinaamse kunst naar een ander niveau tillen.”

“Kunst kijken is iets persoonlijks, maar dit geeft er een heel andere dimensie aan en dat is wat ik hiermee probeer te doen”

In 2018 was Struikelblok in Nederland en werd door vrienden meegenomen naar de tentoonstelling Carrières des Lumieres, in de grotten van Zuid-Frankrijk. Er werd een tentoonstelling gehouden waarbij met behulp van beamers schilderijen en kunstwerken aan de muren van de grotten werden uitvergroot werden geprojecteerd en bewogen.

“Je staat daar en geniet van alles wat er om je heen gebeurt”, vertelt Struikelblok over deze ervaring. “Het was zo apart en vernieuwend dat ik gelijk op dat moment besloot om het ook in Suriname uit te voeren, maar dan met de focus op mijn kunstwerken.”

Bij terugkomst liet hij enkele mensen, onder wie digitaal artiest en fotograaf Peter Thielen zien wat hij in de grote expositiehal van G-Artblok wilde gaan doen en dat hij hiervoor een aantal beamers wilde aanschaffen.

Investering in beamers

Thielen heeft op zijn computer het idee uitgewerkt. Hij heeft de schilderijen driedimensionaal bewerkt. “Het lijkt alsof er een camera tussen al die vormen van mijn schilderijen vliegt. Het effect is heel erg vernieuwend”, zegt Struikelblok. Het duo is er steeds mee doorgegaan, waarbij de door Struikelblok beschilderde mensen, living art, ook in het digitale kunst liet verwerken.

Behalve Struikelbloks schilderijen en de living art zijn natuurlijke vormen in een later stadium verwerkt. “Dit is gedaan om een meer abstract effect te krijgen, waardoor je als bezoeker niet gelijk ziet dat het om een schilderij van mij gaat.”

In de afgelopen vier jaar heeft hij geïnvesteerd in veertien beamerprojectoren en een aantal laptops. Tijdens de opening van de Nationale Kunstbeurs in 2021 gaf hij een kleine inkijk van zijn vernieuwde kunstvorm.

Tijdens de drieënveertigste reguliere staatshoofdenvergadering van Caricom vorig jaar juli, verzorgde Struikelblok in het Assuria Event Center een ‘demo’-presentatie van waar hij mee bezig was. Gaandeweg kwam de kunstenaar steeds nieuwe dingen tegen zoals het hologram. Dit is een driedimensionaal beeld dat is gemaakt met een fotografische projectie, die in ruimte beweegt.

Bijzondere presentatie

Struikelblok heeft zeven hologrammen uit Europa besteld die ook in de presentatie binnenkort te zien zullen zijn. “De schilderijen en living art zijn zodanig bewerkt, dat het lijkt alsof je ze kunt aanraken”, zegt hij. Naast dans, muziek en schilderijen zullen gedichten voorgedragen worden. Bij muziek is er een bespeler van de apinti, die gekoppeld wordt aan moderne muziek.

De presentatie duurt een uur en om de tien minuten komen de artiesten live op het podium. “Er worden geen schilderwerken verkocht. Het gaat erom dat mensen kunst op een heel andere manier beleven”, vertelt Struikelblok. De expohal wordt daarom ook op een heel aparte manier ingericht met tafels en stoelen, waarbij er alcoholische als non-alcoholische dranken en snacks worden geserveerd.

Om het evenement bij te wonen moet men betalen en er zijn speciale pakketten hiervoor samengesteld. Van tafels voor acht, zes en vier personen. Personen die liefst alleen willen zijn, mogen een statafel kiezen. Belangstellenden moeten zich vooraf registeren. De tentoonstellingen worden op 14, 15, 21 en 22 juli gehouden. Bij elke voorstelling worden maximaal zeventig personen toegelaten.