Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ik wil niet meemaken dat er geen melk is’

‘Ik wil niet meemaken dat er geen melk is’

door Sharon Singh

PARAMARIBO — Van de jaarlijkse behoefte van acht miljoen liter verse melk van de Melkcentrale Paramaribo (MCP) leveren boeren nauwelijks een kwart, dus rond de twee miljoen liter. De rest moet worden aangevuld met geïmporteerde melk(poeder). Door melkkoeien uit Brazilië te importeren wil de regering aan dit probleem de kop bieden. Eén melkkoe kost 3.500 US dollar. Er zullen er uiteindelijk vijftienhonderd worden ingevoerd.

De eerste vijfhonderd runderen worden in december verwacht. Om ze op te vangen wordt op het terrein van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een quarantaine faciliteit gebouwd. Dit blijkt uit een mededeling van minister Parmanand Sewdien. “Ik wil niet meemaken dat ik een dagje opsta en te horen krijg dat er geen melk is voor onze kinderen.”

“Alle belanghebbenden moesten worden geconsulteerd en niet altijd heb je alle neuzen in één richting”

SDS-directeur Ryan Torilal

Melkboeren eerst

Vrijdag tekende het ministerie een contract met SDS-Agriculture and Industrial Farm voor de aankoop, het verschepen en aanleveren van de runderen bij de quarantaine post te Dirkshoop in Saramacca. De eerste begunstigden zijn melkboeren, maar zodra in de behoefte zal zijn voorzien zouden ook anderen in aanmerking kunnen komen.

Om melkboeren tegemoet te komen, is besloten dat de helft van het bedrag wordt verrekend via de geleverde melk aan de MCP. Daarnaast moet na de eerste kalving, het vrouwelijke kalf worden ingeleverd, waardoor ook andere melkboeren in de gelegenheid komen om een melkkoe te kopen. Aan een model hoe de rest van de schuld zal worden afbetaald wordt nog gewerkt.

Geschikt ras

De minister wil met de import van koeien en de natuurlijke uitbreiding van de melkveestapel via deze import uiteindelijk kunnen voorzien in de lokale behoefte. “Eén van de meest belangrijke zaken daarbij is dat je over goed productiemateriaal moet beschikken.” De keuze het Gyr mix Holstein ras komt ook doordat deze melkkoeien eerder zijn geïmporteerd en het heel goed doen.

Ryan Torilal, directeur van SDS-Agriculture and Industrial Farm, is duidelijk opgelucht over de deal. “Het is een lang proces geweest. Alle belanghebbenden moesten worden geconsulteerd en niet altijd heb je alle neuzen in één richting.” Het heeft een jaar geduurd om tot dit punt te komen. “Er was een openbare inschrijving en ik denk dat wij de gunning uiteindelijk hebben gekregen op basis van onze capaciteiten.”

Met elke verscheping zullen vijfhonderd runderen worden aangevoerd. “Afhankelijk van hoe snel LVV de quarantaine post kan opzetten, kunnen we starten met het verschepen naar Suriname.”