Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ik kon geen mooier gala hebben gegeven’

‘Ik kon geen mooier gala hebben gegeven’

Tekst en beeld Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — “Ik kijk terug op een heel leuke ervaring, een heel leuk gala … up to many more!” De reactie van Donovan Wisse tegenover de Ware Tijd iets na half één in de ochtend na afloop van ‘Dream Chasers’.

Normaal staat hij zelf in de ring, maar zaterdag op zondag vervulde hij de rol van organisator van zijn eerste groot internationaal kickboksgala. In zijn eerste reactie klinkt Wisse tevreden. “Ik had een heel mooie line-up met jongens uit Moldavië, Nederland, Brazilië en de Surinaamse top, talenten. Ik kon geen mooier gala hebben gegeven denk ik.”

Maar ondanks het zichtbare succes zal een vervolg toch even op zich laten wachten, laat Wisse doorschemeren. “In de toekomst zeker, maar ik heb ook een carrière waar ik me op moet focussen. Ik denk volgend jaar weer een gala te zullen organiseren, wanneer weet ik niet, maar ik kijk er wel naar uit.”

Referee Jasmien Lijkwan (r) telt de Braziliaan Rodrigo Sarafian uit. Hij verloor middels TKO van Domelzo Schet.

Suriname vs ‘de rest

De main card begon minder voor Suriname, want Raoul Hunswijk verloor na drie ronden van de Braziliaan Kevin Maicon. Echter, daarna zorgden Carl Longhorn, Manuel Dwelbert en Domelzo Schet voor enorme vreugde; alle drie versloegen hun Braziliaanse tegenstanders – Bruno Alves, Gabriel da Silva Lopes en Rodrigo Sarafian – middels technical knock-out. Elke keer moest ringarts Kwame Horne erbij worden gehaald.

Surinames tweede verlies kwam in het vijfde gevecht. Petru Morari uit Moldavië wist Andy Atomang te verslaan. Mitchell Wielson behaalde daarna, in het co-main event, een puntenoverwinning op Damien Ori uit Nederland, een uitslag die volgens velen evengoed in het voordeel van Ori kon zijn uitgevallen.

Damien Ori (l) trapt naar Mitchell Wielson. De Nederlander verloor op punten, maar werd uitgeroepen tot meest technische vechter van de avond.

Lang verwacht

Het main event werd een Surinaams onderonsje: Giovano van Rabenswaay tegen Randy Pinas. Volgens mc Earnie Eenig een gevecht waar jaren naar was uitgekeken, maar waar diverse promotors maar niet in slaagden om te verwezenlijken. Tot Donovan Wisse daarin succes had. Een extraatje was dat Prestige Elite Cars ter plekke vijfduizend euro beschikbaar stelde voor de winnaar.

De intro van Pinas, die met inheems hoofdtooi en onder begeleiding van live samburamuziek de ring betrad, baarde opzien. Echter, duidelijk was dat Van Rabenswaay gefocust was. Zelfs de weigering van Pinas om de ‘gloves te touchen’ bracht hem niet van stoot. Het werd een gevecht, waarbij Ballroom Prince duidelijk in twee kampen was verdeeld. Wanneer de zaal ‘Gio! Gio! Gio!’ scandeerde, volgde direct daarna ‘Randy! Randy! Randy!’

Na drie ronden werd uiteindelijk Van Rabenswaay tot winnaar uitgeroepen. Van de enorme rivaliteit was na afloop niets meer te merken. Broederlijk omhelsden de vechters een hele poos elkaar. Pinas nam na afloop de microfoon bij Eenig om zijn team en fans te bedanken. “Many thanks, het was heavy. Na vier jaar sta ik weer in de ring, ik moest weer erin komen, maar geen excuusjes. Hij (Giovano, … red.) was de betere man vandaag.”

Randy Pinas (r) praat tot Giovano van Rabenswaay na afloop van hun titanenstrijd.

Afscheid

Pinas, die voorheen bekend stond als ‘8 pack’, maar nu ‘Jaguar’ als ringnaam gebruikte, maakte daarna zijn afscheid bekend. “Dit was mijn laatste partij in de kickbokswereld. Al die andere opkomende vechters, het is aan jullie nu om dit voort te zetten. Gio, thank you!” Daarna plaatste hij zijn gloves op het canvas en knielde neer. Van Rabenswaay sprak hem daarbij kort bemoedigend toe. Pinas had niet eerder een lokaal gevecht verloren, zei de mc.

Wisse haalde onder meer dit moment aan om te verklaren hoe en waarom hij op het idee kwam om voor deze periode de gloves uit te doen en aan de andere kant te staan. “Ik wilde gewoon iets terug doen voor de jongens. En je ziet het, Randy Pinas is vanavond ‘ge-retired’. Ik denk dat hij dit ook nodig had om het laatste beetje te geven dat hij in zich had.”

Mc voor voetlicht

Na de eerste drie gevechten van de main card werd er een pauze ingelast. Daarbij werd door Wisse van de gelegenheid gebruikgemaakt om Eenig te huldigen. De radioman en sportjournalist, die nu al enkele jaren directeur is van de Stichting Radio-omroep Suriname (SRS), was namelijk voor de tachtigste keer ring announcer op een gala. Duidelijk verrast was Eenig haast sprakeloos.

Team Wisse had ook twee individuele prijzen. Damien Ori van Nederland werd uitgeroepen tot ‘Most Technical Fighter’. De prijs voor ‘Most Outstanding Fighter’ werd toegekend aan Manuel Dwelbert van Suriname.

Omdat het zijn tachtigste gala was, werd Earnie Eenig (l) door Donovan Wisse van Team Wisse (r) in het zonnetje geplaatst.