Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ik hoop dat ze de eerste wedstrijd kunnen winnen’

‘Ik hoop dat ze de eerste wedstrijd kunnen winnen’

door John Zaalman

PARAMARIBO — Hoewel assistent-bondscoach Furgil Ong A Fat nog niet naar Guatemala is afgereisd, blijft hij kalm en hopen op een goede beurt van de nationale U19-jongens volleybalselectie van Suriname. “Ik hoop dat ze de eerste wedstrijd kunnen winnen”, zegt Ong A Fat desgevraagd tegen de Ware Tijd.

De assistent-bondscoach zit nog in Suriname aangezien hij geen visum van de Amerikaanse ambassade heeft gekregen. “Ik moet maandag weer naar de ambassade en vertrek in het uiterste geval dinsdag.” De delegatie van vijftien man is zaterdagnacht via de Verenigde Staten van Amerika afgereisd naar Guatemala.

Meer trainen

Na bijkans 22 uren werd het gastland zaterdagavond aangedaan en de groep verblijft in Hotel Villa Española. Zondagmorgen werd uitgestrest, terwijl de eerste training later op de dag werd afgewerkt. “De training was goed, maar na die van maandagmorgen heb ik een beter beeld”, laat bondscoach Antoine Vliet vanuit Guatemala optekenen.  “Ze vragen nu al om meer te trainen met andere woorden: ze willen zich goed voorbereiden.” Ong A Fat wijst erop dat “met een zege openen je een veel betere kijk geeft op het toernooi. We moeten sets winnen en punten vergaren.” 

Nieuwe regel

Er zal een nieuwe regel worden ingevoerd en dat is dat de bal na een serve niet bovenhands opgevangen mag worden. “Is even wennen. A hal bigi man en er zal ook met een andere bal (Mikasa, …red.) gespeeld worden”, aldus de oefenmeester. Het U19 Continental Championship wordt deze week gehouden in de Guatemala City Dome met acht teams die strijden om twee plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2025. Met de voorrondewedstrijden wordt maandag een aanvang gemaakt. 

‘De training zondag was goed, maar na die van maandagmorgen heb ik een beter beeld’

Suriname komt op de openingsavond in poule B om elf uur Surinaamse tijd uit tegen gastland Guatemala. Naast deze twee landen zitten Nicaragua en Puerto Rico verder in de groep. In de andere poule zitten Belize, Costa Rica, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika. Het best gerangschikte team van elke poule gaat rechtstreeks door naar de halve finales, terwijl de nummers twee en drie de kwartfinales spelen. Cuba is de huidige kampioen van Norceca en zal niet in Guatemala zijn om zijn titel te verdedigen nadat ze het kampioenschap met een recordaantal van vijf keer hebben gewonnen, gevolgd door de VS en Puerto Rica met elk twee titels.

 De Dominicaanse Republiek en Mexico hebben het evenement elk één keer gewonnen. Cuba en de Verenigde Staten hebben de afgelopen drie edities de gouden medaille-wedstrijd bereikt, waarbij Cuba in 2016 en 2018 succesvol was en de VS in 2014.