Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Ik ben niet hier om sabiso te spelen’

‘Ik ben niet hier om sabiso te spelen’

door  Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Het is een heel vrije en veilige groep, die zeker leergierig is. Ik zal met een gevoel van voldoening op het vliegtuig stappen”, zegt Dachar Wills, die deze week terugkeert naar Nederland. Gedurende zijn verblijf van een week verzorgde de docent en sportdeskundige het vak anatomie op de eerste assistent-trainersopleiding van de stichting Sport Instituut Kime.

Hoewel de cursus zich richt op fitnesstrainers was het deelnemersveld divers en bestond het uit mensen uit de vechtsport, fitness, weightlifting, terwijl er ook een docent Lichamelijke Opvoeding, een voetballer en een yogaleraar participeren. “Ze zijn erg coach baar en staan open voor feedback”, prijst Wills de cursisten.

“Zo motiveer je mensen, maar tegelijkertijd creëer je ook een sfeer van gelijkwaardigheid wat ontzettend belangrijk is”

Docent Dachar Wills

Gelijkwaardigheid

In zijn manier van lesgeven gaat hij er van uit als docent niet boven de cursisten te staat, maar naast ze. “Ik ben niet hier gekomen om sabiso te spelen. Ik kan ook van jullie leren”, zei de docent bij de kennismaking.

Tegen de Ware Tijd zegt hij: “Zo motiveer je mensen, maar tegelijkertijd creëer je ook een sfeer van gelijkwaardigheid wat ontzettend belangrijk is.” De twaalf deelnemers waren er elke dag en hebben zich goed ingezet. “Ik heb niks gemerkt van wat mensen ‘Surinaamse tijd’ noemen, omdat alle cursisten altijd op tijd waren.”

De keus voor Wills is een ‘makkelijke’ geweest vertelt Michael Watson van Kime. “Hij heeft een bachelor in health wat hem de bevoegdheid geeft om onder meer voedings- en trainingsleer, fysiologie en nog veel meer te verzorgen. Meneer Wills is breed opgeleid. We zouden hem graag voor nog meer vakken willen inzetten, maar hij heeft een druk programma in Nederland.” Uiteindelijk viel de keus op anatomie, één van de basisvakken van de opleiding.

Vakbekwaam

Inhoudelijk wordt bij anatomie geleerd over de bouw van het lichaam, wat waar zit en welke spieren welke beweging uitvoeren. De spieren, het skelet, zenuwweefsel, de zachte weefsels, circulatie en lymfe, organen. Alles heeft zijn plek en functie. “Het is belangrijk om te weten hoe je spieren functioneren, hoe het komt dat je een beweging kan maken met behulp van spieren.”

Een ander belangrijk vak dat hoort bij de opleiding is fysiologie, waarbij de cursisten leren hoe de ademhaling en het zenuwstelsel werken. Hoe werken de hormonen en hoe werkt de spijsvertering zijn onderdeel van de fysiologie. Dit vak en anatomie spelen op elkaar in. “En daarom zijn ze onmisbaar bij de opleiding”, benadrukt Watson.

Wills is blij om een bijdrage te hebben mogen leveren aan zijn geboorteland. Met deze training wordt het werk makkelijker gemaakt voor de hoofdtrainers en aan de andere kant ontstaat er ook werkgelegenheid. Watson zegt dat de cursisten na het afronden van de opleiding, die uit zowel theorie als praktijk bestaat, vakbekwame assistent-trainers zijn.