Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » IGS niet afgelast, maar dreiging is reëel

IGS niet afgelast, maar dreiging is reëel

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het is niet zo dat de Inter-Guyanese Spelen (IGS), die dit jaar in Suriname zouden worden gehouden, zijn afgelast. “Weliswaar ben ik wel bang dat van uitstel afstel kan komen, maar voor nu is er slechts sprake van uitstel”, zegt Gordon Touw Ngie Tjouw, directeur Sportzaken van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), tegen de Ware Tijd.

Hij legt uit dat Suriname als organisator en gastland al sinds begin van dit jaar bezig is met de voorbereidingen. “Na evaluatie van het vorig jaar met Guyana en Frans-Guyana is besloten de spelen in 2023 in Suriname te houden. Direct daarna zijn Stichting Schoolsportfederatie Suriname (SSFS) en verschillende betrokkenen begonnen met het voorbereiden daarvan”, zegt de directeur.

“Ik ben wel bang dat van uitstel afstel kan komen, maar voor nu is er slechts sprake van uitstel”

Het eindrapport is toen aan ROS-minister Gracia Emanuël en aan de presidentiële commissie die zich daarover zou buigen, gepresenteerd. Touw Ngie Tjouw meldt dat vanaf het begin duidelijk is doorgegeven aan zowel de minister als de presidentiële commissie dat het budget van Sportzaken onvoldoende zou zijn om de spelen te organiseren. “De SSFS heeft als parastataal totaal geen geld om dit van de grond te krijgen.”

Nieuwe datum

Maar dat zou geen probleem zijn, verklaarde president Chandrikapersad Santokhi. “Want Suriname heeft als lid van Caricom sport in zijn portefeuille dus het zou daar helemaal binnen passen.” Echter denderde de organisatie als een sneltrein af op de deadline, waarop hotels, transport en voeding zouden moeten worden geboekt. “En er was toen onvoldoende geld om dat te doen. Het ministerie van Financiën en Planning beloofde in te komen met het restant, maar de aanvraag moest dus gaan via de president naar de minister van ROS en via haar naar het directoraat Sportzaken”, legt Touw Ngie Tjouw uit.

Helaas was het te kort dag voor de SSFS om dat alles direct in orde te maken voor de geplande periode van eind oktober. “Er is al overleg met Guyana en Frans-Guyana voor een nieuwe datum. Maar die landen hebben natuurlijk ook een eigen programma”, zegt de directeur.

Toch benadrukt hij dat er nog niet gesproken kan worden van afstel. “We wachten wel nog op het geld en hopen dat er een nieuwe datum kan komen waar iedereen toch kan meedoen.”

Touw Ngie Tjouw had graag gezien dat de president officieel had afgekondigd dat de spelen in Suriname gehouden zullen worden. “Dat zou vooral bij de buurlanden meer vertrouwen wekken en zou ze in Suriname meer gaan leven.”