Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » HvJ heeft laatste woord wraking rechter Karamatali in SPSB-rechtszaak

HvJ heeft laatste woord wraking rechter Karamatali in SPSB-rechtszaak

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Het Hof van Justitie (HvJ) zal als laatste en hoogste rechtsinstantie moeten beslissen in de wraking van rechter Daniëlle Karamatali in de spraakmakende rechtszaak van de Surinaame Postspaarbank (SPSB). Karamatali werd op 7 juli gewraakt door alle verdachten, voormalige SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto, de ondernemer Bryan Jurgens, voormalig topambtenaar en ambassadeur Gardelito Hew A kee, voormalig SPSP raadslid Wantley Sardjo, de consultant Joy Ten Berge en de Nederlander Robert Putter.

Vrijdag (vandaag) duurde de zitting ruim 60 seconden. Daar maakte Karamatali bekend dat vanwege het hoger beroep de verdere behandeling wordt geschorst tot 4 augustus. Tot die datum zal het Hof van Justitie moeten bepalen als de wraking van de rechter gegrond is.

“Alle zes worden verdacht van onder andere het overtreden van de Anticorruptiewet”

“Deze rechter blijft onnodige fouten maken. Het had beter geweest als zij geen datum had genoemd tot wanneer de verdere behandeling zal worden vervolgd, maar had aangegeven dat de behandeling tot nader order wordt geschorst. In alle gevallen zal zij de ruimte moeten laten aan het HvJ om de wraking te toetsen. Pas nadat het Hof daarover een uitspraak heeft gedaan kan een datum bepaald worden voor wanneer deze rechtszaak kan worden vervolgd”, zegt Dubois. Hij had op 7 juli ook de wrakingsacte getekend door zijn collega’s, namens alle verdachten uitgesproken.

Kromosoeto, Jurgens en Hew A Kee bevinden zich in voorloige hechtenis en worden bij elke zitting aangevoerd. De andere drie bevinden zich in het buitenand en staan bij verstek terecht. Alle zes worden verdacht van onder andere het overtreden van de Anticorruptiewet.

Rechter Karamatali heeft nadat zij op 7 juli is gewraakt, de wraking meteen ongegrond verklaard en wilde meteen de rechtszaak vervolgen met het requisitor van vervolgingsambtenaar Roline Gravenbeek, die meteen ook tot een strafeis zou komen. De verdachten hebben het via hun raadslieden niet zover laten komen en hebben vooraf een wrakingsincident opgeworpen.

De raadslieden wilden echter dat de gewraakte rechter de verdere behandeling schorste. Karamatali was hiervoor in eerste instantie niet te vinden. Nadat de verdediging van de verdachten hieraan niet wilden meewerken en dreigden de zitting te verlaten, laste Karamatali op verzoek van de vervolgingsambtenaar een korte schorsing in waarin zij met Gravenbeek en de raadslieden afstemming pleegde. Zij verdaagde de schorsing naar 14 juli ( vandaag ). 

Afgelopen dinsdag heeft zoals de raadslieden verwacht hadden en op stonden, de betekenis van de ongegronde wraking plaatsgevonden aan de verdachten. De raadslieden hebben daarna meteen hoger beroep aangetekend zoals, binnen de gestelde tijdsduur is aangegeven in de wet.