Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Houten brug naar Nieuw-Jacob Kondre te Matawai vat vlam

Houten brug naar Nieuw-Jacob Kondre te Matawai vat vlam

De houten brug naar Nieuw-Jacob Kondre te Matawai heeft gisterochtend vlam gevat tijdens een bosbrand die door een onbekende is veroorzaakt. Bewoners van het dorp Pikin Saamaka, dat ook in de buurt ligt, maakten dit bekend via sociale media. In een video die op sociale media staat, is te zien hoe de houten brug, die al op instorten stond, in vlammen opgaat.

De bewoners roepen de hulp in van de overheid en het bedrijf Iamgold Rosebel Goldmines om de brug alsnog te redden. Districtscommissaris (dc) van Sipaliwini, Walter Bonjaski, bevestigt dit voorval tegenover Suriname Herald.

Hij geeft aan dat het vuur in de late uren nog niet was gedoofd. De rivier waarover de brug is gebouwd, kampt met een lage waterstand vanwege de droogte. Hierdoor is er geen water in de rivier dat eventueel gebruikt zou kunnen worden om het vuur te doven. De brug vatte vlam tijdens een bosbrand die in de buurt was. Het vuur waaide over naar de brug.

De brug stond al op instorten, vertelt de burgervader. Volgens de dc was er een plan om de brug te renoveren, maar vanwege een toezegging van Rosebel Goldmines is dat van de baan. De bewoners in dat gebied hadden de afgelopen week nog gesprekken gevoerd met de directie van Rosebel Goldmines over de bouw van een nieuwe brug die van beton gemaakt zal worden. “Ik zat er niet bij, maar van de bewoners heb ik dit vernomen,” geeft hij aan.

Met deze gebeurtenis zijn de bewoners in dit gebied geïsoleerd geraakt. Ze kunnen nu niet naar Paramaribo reizen en het gebied kan niet worden bereikt, omdat de boten ook niet kunnen varen. Het water in de rivier is opgedroogd. “We gaan kijken welke oplossing we kunnen bieden aan de mensen, maar we kunnen niet veel doen vanwege het gebrek aan middelen. We krijgen geen middelen vrij om projecten uit te voeren,” geeft Bonjaski aan.