Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Hou de kennis niet voor jezelf’

‘Hou de kennis niet voor jezelf’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “We hebben een paar nieuwe trainers erbij en voor de ouderen was het een refreshment.” Woorden van secretaris Antonie Manhoef van de Surinaamse Volleybalbond maandagavond in Olympic House bij de diploma- en certificaatuitreiking aan cursisten van de twee volleybalcursussen. “Hou de kennis niet voor jezelf”, hield hij de groep in zijn speech voor.

Malaika Pinas, één van de 27 participanten bij de Volleybal Trainer 1-cursus, is van het plan de kneepjes bij zichzelf toe te passen en aan kennisoverdracht te doen. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan”, stelde Pinas tegenover de Ware Tijd. Van de Nederlandse trainers Ine Klösters-de Vries en Jolanda Gudde, die speciaal voor het ontwikkelingsproject naar Suriname waren gehaald, zei ze veel geleerd te hebben. Pinas haalde onder meer de opbouw van de training, het inspelen en afsluiten ervan aan.

“We hebben geleerd hoe de oefening vanaf het begin tot eind interessant te maken.” De VT1-cursisten werden twee dagen onder meer theoretisch onderricht en mochten een certificaat in ontvangst nemen. De bond wil de nieuwe trainers linken aan een school om te helpen als trainers. “De bedoeling daarvan is om niet-volleyballers te maken tot volleyballers”, benadrukte Manhoef.

Structuur

De VT2-opleiding was speciaal bestemd voor gevorderden, bijwie het theoretische en praktische na twee enerverende weekenden met een examen werd afgesloten. Aan deze cursus deden 23 mensen mee, inclusief Ashwin Changur uit Nickerie. “Ik ga de opgedane kennis overdragen aan de andere trainers in Nickerie”, onderstreepte Changur, die momenteel naar eigen zeggen de enige gediplomeerde trainer is in het rijstdistrict.

“Het volleyballen in Nickerie moet weer tot bloei gebracht worden.” Hij vond de opleiding leerrijk. “We hebben een structuur geleerd hoe je kinderen vanaf vijf jaar tot senioren kan trainen. We hadden in Nickerie geen structuur, maar nu wel en ik ga sowieso door hiermee”, aldus Changur. Klösters-de Vries sprak lovend over de groep leergasten. “Jullie hebben onze harten gestolen. We hebben echt twee bijzondere weken meegemaakt.”

De groep cursisten van de VT1 en 2 opleidingen met hun certificaten of diploma’s in handen tesamen met de Nederlandse trainers, bestuurs- en commissieleden van de Surinaamse Volleybalbond.

Ze memoreerde ook het harde werken van de secretaris Manhoef en bondsvoorzitter Lionel Blokland met de totstandkoming van de trainingen. Ook Alta-Gracia Hidalgo, die naast cursist, mede-organisator en chauffeuse was, werd in het rijtje meegenomen. “We hebben maar een stukje van dit mooi land gezien en genoten. We zien verder een hoop potentieel onder jullie. Jullie gaan veel bereiken; ik ben ervan overtuigd.”

Eigen filosofie

Klösters-de Vries was blij met het aantal ervaren trainers. “Ze waren eerst sceptisch, maar we zagen ze gedurende de tijd ontdooien. Het was een leuk proces en ze zijn gaan snappen dat iedereen een eigen filosofie heeft. Slim”, aldus de Nederlandse trainer. Ze vond het gaaf dat de cursisten, die elkaar meer als tegenstanders kenden, nu plezier hebben en samen bezig zijn. “Gelukkig.”

Blokland vond de Nederlandse trainers top en was daarnaast ingenomen met de enthousiaste trainersgroep. “Ik kon de voldoening merken en ben blij dat we meer volleyballers aan de basis hebben om mensen op te leiden. We gaan dingen stapsgewijs aanpakken. Belangrijk is dat we nu iets hebben geleerd om in de praktijk toe te passen.” Hij wil graag zien dat er nu meer mensen aan de kantlijn staan om het volleyballen te helpen promoten.

“Het doet ons vooral goed dat we niet alleen mensen van Paramaribo hadden, maar ook uit Nickerie, Saramacca en Wanica. We doen er met betrekking tot de VT2-ers alles aan dat jullie verder kunnen.” Voorafgaand aan de cursussen deelde Manhoef mee dat er nagegaan zou worden als de twee beste mannen en vrouwen een vervolgopleiding, VT3, in Nederland kunnen volgen. “Dat staat nog recht overeind, maar zal op een later tijdstip bekendgemaakt worden”, aldus Manhoef.