Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Hoofdgebouw politie’ wordt gesloopt na besteding 2 miljoen euro 

‘Hoofdgebouw politie’ wordt gesloopt na besteding 2 miljoen euro 

PARAMARIBO — Na een besteding van bijkans 2 miljoen euro uit zowel het Sectorfonds als de begroting van het Ministerie van Justitie en Politie tussen 2010 en 2012 wordt nu bepaald dat het hoofdbureau van politie gesloopt zal worden. Er komt een nieuw hoofdgebouw op de plek waar het bouwwrak nu staat op de hoek van de Johan Adolf Pengelstraat en Gemenelandsweg.

President Chandrikapersad Santokhi heeft net als toen hij minister was van Justitie en Politie van 2005 tot 2010, weer besloten dat er een hoofdkantoor van Politie moet komen en dan op die plek. Het besluit nam de president in overleg met de werkgroep Bouw Hoofdbureau van Politie, na adviezen van het architectenbureau ACE Consultancy en in overeenstemming met de leiding van het KPS. 

Slopen

De werkgroep heeft dinsdag op het Kabinet van de President een ontmoeting gehad met het staatshoofd dat uiteindelijk de beslissing nam om het niet afgebouwd pand aan de Gemenelandsweg/Johan Adolf Pengelstraat te laten slopen en in de plaats daarvoor een nieuw hoofdbureau te laten opzetten. 

Opvallend is dat de aannemers die door meerdere ingenieursbureaus zijn aangewezen als de boosdoeners ondanks boeteclausules, sinds het vernietigend rapport in 2014 werd vrijgegeven, nooit ter verantwoording zijn geroepen.

Het ligt volgens presidentiële adviseur Pertapsing Goerdajal, die belast is met de werkgroep, in de bedoeling dat de sloopwerkzaamheden volgende week al van start gaan. Goerdajal legt uit dat er een aantal sessies zijn geweest met president Santokhi alvorens dinsdag het definitieve besluit is genomen. Het ging erom of er wordt doorgegaan met het huidige bouwsel of dat dit wordt gesloopt. Hoewel Goerdajal laat optekenen dat er door meerdere ingenieursbureaus adviezen zijn uitgebracht waarbij veiligheid en duurzaamheid van het niet afgebouwde pand de voornaamste zorgpunten waren, werd in 2014 al geadviseerd door verschillende ingeneurs om het gebouw te slopen.

Veilige werkomgeving

Er is overleg met de leiding van het KPS geweest en die heeft laten doorschemeren te gaan voor een veilige werkomgeving. Daarnaast is duurzaamheid ook een pré. De architect en de politie hebben hun technische inzichten gegeven, waarna besloten is het bouwsel te laten slopen en een nieuwbouw op te zetten. Met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) is er al afstemming gepleegd om het proces tot slopen alvast in gang te zetten, zodat volgende week de werkzaamheden kunnen aanvangen. 

Conform de comptabiliteitswet zal er ook een aanbesteding worden gehouden. “Het sloopbestek is er al”, zegt Goerdajal. Volgens hem zal het architectenbureau in de tussentijd het bestek maken voor de nieuwbouw. Het streven is dat het nieuwe pand er binnen anderhalf jaar staat. Hierin zullen de korpsleiding, de logistieke en administratieve diensten van het KPS gehuisvest worden. De korpsleiding heeft reeds haar ontwerp gegeven en aangegeven hoeveel ruimte zij nodig zal hebben.

Boosdoener

Opvallend is dat de aannemers die door meerdere ingenieursbureaus zijn aangewezen als de boosdoeners ondanks boeteclausules, sinds het vernietigend rapport in 2014 werd vrijgegeven, nooit ter verantwoording zijn geroepen. In het persbericht van CDS staat ook niet hoeveel het nieuw gebouw zal gaan kosten en wie voor de kosten gaat opdraaien. Santokhi had eerder aangegeven dat de restant verdragsmiddelen die Suriname nog moet krijgen van Nederland hiervoor aangewend zouden worden.