Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hoger beroep Hausil nu op 20 november

Hoger beroep Hausil nu op 20 november

PARAMARIBO — Faranaaz Hausil, voormalig juridisch directeur van de Centrale Bank van Surinam (CBvS), krijgt op 20 november de gelegenheid voor het laatste woord. Op die dag wordt om elf uur ’s morgens haar hoger beroep strafzaak voorgezet.

De Communicatie Unit van het Hof van Justitie meldt woensdag dat op 20 november waarnemend procureur-generaal Shanta Mahadew haar repliek zal houden en daarbij zal ingaan op hetgeen door Hausil’s advocaat, Murwin Dubois, is aangevoerd tijdens het pleidooi. Daarna zal de advocaat in zijn tweede beurt, het dupliek, ingaan op wat de vervolging bij het repliek heeft aangevoerd.

Uitlandig/afwezig

De behandeling van het hoger beroep stond aanvankelijk voor maandag op de rol. Echter, Mahadew vroeg schriftelijk om uitstel voor het presenteren van haar repliek omdat zij uitlandig is. Zij heeft het eerder wel al voor het hof en de verdediging opgestuurd. Astrid Niamat nam voor haar waar maandag. Het hof besloot Mahadew’s verzoek te honoreren en stelde de zaak uit tot 20 november.

Op de zitting van maandag was Hausil afwezig. Dubois hield de rechter voor dat zijn cliënte vanwege omstandigheden niet aanwezig kon zijn. Na twee derde van haar straf te hebben uitgezeten, werd de voormalig directeur vroegtijdig in vrijheid gesteld. Echter, zij tekende hoger beroep aan, omdat zij voor vrijspraak gaat. Het Openbaar Ministerie eiste eerder vernietiging van haar vonnis in eerste aanleg en opnieuw veroordeling. De strafeis is drie jaar, met aftrek van de tijd doorgebracht in het gevang.