Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hoe Ramadan ons dichter bij een milieuvriendelijke levensstijl kan brengen

Hoe Ramadan ons dichter bij een milieuvriendelijke levensstijl kan brengen

“Deze maand biedt een geweldige kans om de houding ten opzichte van het milieu positief te veranderen”

Wereldwijd bevinden miljoenen moslims zich in de maand Ramadan. Dit brengt voor vele gelovigen een aparte tijd met zich mee. Dagblad Suriname sprak met Haris Mushtaq, student aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname over hoe de maand Ramadan kansen biedt voor een milieuvriendelijke levensstijl. De daad van vasten in de islam wordt gedefinieerd als het onthouden van eten, drinken en kwaad en slechtheden van voor het aanbreken van de dag tot zonsondergang.

De Islam volgt een maankalender, wat betekent dat de Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen eerder valt dan het voorgaande jaar volgens de zonnekalender.In de islam is vasten niet alleen een fysieke oefening, maar ook een spirituele. Moslims beginnen vaak met vasten op de leeftijd die voor hen gezond is, dit is de puberteit. Geduld is de eerste test, aangezien moslims er bewust voor kiezen zich van voedsel te onthouden. Met de maand Ramadan komt er een dwingende verschuiving naar gelijkheid en sociaal bewustzijn.

Geweldige kans 

Hij stelt: “Ramadan biedt ons een geweldige kans om onze houding ten opzichte van het milieu positief te veranderen. We moeten dus van de gelegenheid gebruikmaken om onze levensstijl te veranderen in een milieuvriendelijke levensstijl. Dit is vooral belangrijk nu we meer te weten komen over de effecten van klimaatverandering, slinkende hulpbronnen en afnemende toegang tot zoet water over de hele wereld, wat ook een groeiende zorg is in veel moslimgemeenschappen en -landen. De verantwoordelijke houding van een moslim tijdens de Ramadan is zeer cruciaal voor de juistheid en acceptatie van hun vasten. Dit is een tijd voor ons om ons meer bewust te worden van de principes van barmhartigheid en respect voor de aarde die ons geloof leert.”

Tips

Basistips die we kunnen volgen voor een milieuvriendelijke levensstijl, zeker tijdens de Ramadan zijn:

 Plan de voedselinname met de juiste voeding, terwijl lokale producten worden ondersteund en gebruikt en ernaar wordt gestreefd om duurzame praktijken op te nemen in de dagelijkse routines.Voedselverspilling is wereldwijd een enorm probleem. Volgens het Food Waste Index Report 2021 gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren of wordt ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild, wat de wereldeconomie elk jaar bijna 940 miljard dollar kost.Moslims wordt geadviseerd om verspilling te vermijden, omdat het een levensstijl van overdaad en zelfgenoegzaamheid suggereert. Het plannen van maaltijden en koken alleen zoveel als nodig is, is een geweldige manier om voedselverspilling te voorkomen, stelt Mushtaq. 

Minder afval 

Hij vervolgt: “Genereer minder afval en leg tegelijkertijd de nadruk op hergebruik en recycling. Minimaliseer of elimineer het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. Elimineer wegwerp borden, bestek, kopjes, bakjes enz. Gebruik indien nodig afbreekbare papieren borden en bekers voor het serveren van eten en drinken. Verminder het waterverbruik, vooral tijdens dagelijks gebruik, bijvoorbeeld douchen, tanden poetsen. Schakel apparaten na gebruik uit, bijvoorbeeld verlichting, airco’s, ventilatoren, verwarmingen. Ruim je leefruimte op. In een tijd waarin we onze geest en ons lichaam aan het reinigen zijn, is het logisch om hetzelfde te doen met onze huizen. Net zoals voedselverspilling buitensporig is.”

Perfecte gelegenheid

Hij geeft ten slotte aan: “Volgens onderzoek van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) kunnen op geloof gebaseerde organisaties een enorme impact hebben op duurzame ontwikkeling. Laten wij als moslims het goede voorbeeld geven en een betere en gezondere omgeving creëren voor ons en de volgende generaties. Ramadan biedt de perfecte gelegenheid om onze spirituele batterijen voor het jaar op te laden. Als moslims hebben we de plicht om te waken  over deze planeet en het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier worden gebruikt. Het is nu de tijd voor ons om onszelf en degenen om ons heen aan te moedigen om de best mogelijke rentmeesters van de aarde te zijn en te leven als individuen die medelevend en respectvol zijn ten opzichte van de diverse en mooie aspecten van Gods schepping.”