Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hoe lang kan Bordo zich nog blijven roeren?

Hoe lang kan Bordo zich nog blijven roeren?

Eén van de meest ‘beroemde’ drugscriminelen van Suriname, de voortvluchtige Joël ‘Bordo’ of ‘Mony Hond’ Martinus, heeft deze week weer eens van zich doen spreken. Via zijn Facebookpagina deelde hij aan zijn ‘fans’ mee dat hij driehonderd scholieren blij wil maken met een schoolpakket ter waarde van SRD 2.500. Daarnaast wil hij twintig nieuwe laptops doneren aan jeugdigen ‘die het hard nodig hebben’. Hoe lang kan hij nog een lange neus trekken naar de autoriteiten?

Tekst Armand Snijders

Beeld dWT archief

Een gemengde eenheid van het Korps Politie Suriname, de inlichtingendienst en het Korps Speciale Troepen deed op 17 november vorig jaar een inval in de woning van Bordo te Hanna’s Lust, maar hij was hem gesmeerd omdat hij vooraf was getipt. Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, medeplegen/medeplichtigheid tot moord, doodslag, medeplegen/medeplichtigheid aan doodslag, bedreiging met misdrijf, deelneming criminele organisatie, overtreding wet Verdovende middelen en overtreding wet Money Laundering.

Dat is een hele waslijst, maar simpel gezegd komt het er op neer dat hij in 2020 betrokken zou zijn geweest bij de liquidatie van iemand in de drugswereld en dik met zijn neus in de cocaïnehandel zit, waar hij zijn fortuin mee zou hebben vergaard. De ondervoorzitter van Abop wordt door de justitiële autoriteiten beschouwd als een levensgevaarlijke crimineel, die een gevaar vormt voor de samenleving.

Harddruggebruiker

Bordo die zichzelf, evenals zijn partijvoorzitter Ronnie Brunswijk, graag als koning ziet en met goud behangt, wordt door justitie onder meer geclassificeerd als ‘vuurwapengevaarlijk, harddruggebruiker, alcoholist en vluchtgevaarlijk’. Maar ondanks dat ze daar wisten dat hij vluchtgevaarlijk was, lieten ze hem ontglippen.

Nooit is onderzocht – laat staan duidelijk geworden – wie Bordo heeft getipt dat er een inval zou komen en hij daardoor de benen kon nemen. Er zijn wel heel wat vermoedens omdat de Abop in de persoon van Kenneth Amoksi het ministerie van Justitie en Politie beheert, dus de partij zit wel heel dicht bij het vuur. Zeker met een partijvoorzitter als vicepresident. Maar doordat dit nooit is onderzocht, is het gebleven bij die vermoedens.

Ook president Chandrikapersad Santokhi heeft zich kennelijk nooit afgevraagd hoe het precies zat, in ieder geval niet hardop. Daarvoor ligt te kwestie te gevoelig binnen de coalitie, waar hij al zit met een vicepresident die in opdracht van twee landen (Nederland en Frankrijk) door Interpol wordt gezocht wegens drugsveroordelingen.

Anthony Nesty Sporthal

De Fransen zoeken Bordo ook al heel lang, want hij is in dat land bij verstek tot acht jaar cel veroordeeld wegens het organiseren van drugstransporten en het ronselen van drugskoeriers in 2019. Desondanks weerhield het de president er niet van om hem in januari 2021 – op voorspraak van Brunswijk – aan te stellen als directeur van de Anthony Nesty Sporthal, in de volksmond ‘NIS’.

Een maand eerder was hij, geheel in lijn met het friend & family -beleid van de regering, ook benoemd tot beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Beide functies kreeg hij ondanks slechte opleiding en een totaal gebrek aan ervaring.

Opmerkelijk is dat Santokhi nooit een woord vuil heeft gemaakt aan de nieuwe verdenkingen tegen Bordo en dat hij op de vlucht is geslagen. Ook is niet bekend of hij is ontslagen als directeur van de Anthony Nesty Sporthal en is bedankt als beleidsadviseur op ROS.

Bordo ontkent uiteraard en zegt dat het allemaal politiek is om hem en andere Abop-mensen uit te schakelen. Daarmee praat hij Brunswijk na, die hetzelfde beweert over zíjn veroordeling.

Ook de feiten waar hij nu van wordt verdacht, wuift Bordo weg. Hij wil ze graag weerleggen, maar durft zichzelf niet te melden bij de politie uit vrees om te worden gedood. Waar hij dat op baseert, is niet duidelijk. En dus blijft hij vooralsnog uit handen van justitie, die behalve hem ook Clifton ‘Keppie’ Jongaman in verband met dezelfde zaak zocht. Maar die heeft zich inmiddels gemeld.

(lees verder onder de foto)

Op 1 augustus 2021 werd Joël Martinus directeur van de Anthony Nesty Sporthal.

Strafbare handeling

Zijn mati de vicepresident heeft in februari gezegd dat de zaken van zijn onderkoning in orde zullen komen en dat hij binnenkort terugkomt, maar dat lijkt vooral grootspraak. Kennelijk heeft de tweede man van het land contact met zijn gevallen ondervoorzitter. Dat hij daar geen melding van maakt bij de politie, is een strafbare handeling. Maar ja, hij heeft er inmiddels zoveel begaan in zijn leven, dat hij ook hier vooralsnog ongestraft mee weg komt.

Intussen is het proces tegen Bordo, Keppie en drie andere verdachten begonnen. Bordo durft het kennelijk niet aan om zijn gezicht in de rechtszaal te vertonen, omdat er vooralsnog duidelijke bewijzen van zijn schuld zijn. Dus is het enige dat hij kan doen, af en toe aandacht zoeken. Zoals nu met de schoolpakketten. ‘Ik merk geen enkele/weinig beweging om de jeugd te helpen’, schrijft hij op Facebook. Gezien de pakketten die de laatste weken zijn verstrekt, is het duidelijk dat hij niet doorheeft wat er in het land gebeurt, want de jeugd is daar weer van alle kanten mee overspoeld.

Schimmige uurtjeshotels

Voor de autoriteiten zou dit een uitgelezen kans moeten zijn om zijn verblijfplaats te achterhalen. Immers, hij moet aan iemand het geld geven om die driehonderd schoolpakketten en twintig laptops aan te schaffen.

Overigens, er zijn steeds meer aanwijzingen dat Bordo op wisselende plekken in Marowijne verblijft, van schimmige uurtjeshotels tot in woningen van kennissen. Dus als de politie echt een keertje haar best doet, is het een kwestie van tijd voor de voortvluchtige Bordo in de kraag wordt gevat en achter de tralies verdwijnt. Als er tenminste niemand van hogerhand daar een stokje voor steekt.