De transformatie van de economie is een proces waarbij een economie meer gericht wordt op duurzaamheid. Dit betekent, dat er gekeken wordt naar manieren om de groei en productiviteit op lange termijn te verhogen, terwijl er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de milieu-impact, de sociale gevolgen en het behoud van natuurlijke bronnen.
In gesprek met Dagblad Suriname zegt economist Steven, dat het proces begint met het identificeren van duurzame manieren om te groeien. Dit kan volgens hem gaan om het stimuleren van innovatie in de productie van goederen en diensten, het verbeteren van energie-efficiëntie, het verhogen van de kwaliteit van het leven door meer banen te creëren, meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling, of het verminderen van afval.
Daarnaast zal er ook rekening gehouden moeten worden met de politieke, sociale en culturele factoren die de economische ontwikkeling beïnvloeden.
Waarom lukt het kleine landen niet om de economie te transformeren?
Steven is verder van mening, dat kleine landen vaak beschikken over minder financiële middelen, minder toegang tot technologie en minder invloed hebben in de internationale arena, dit maakt het moeilijker om de economie als land te transformeren. Daarnaast hebben deze kleine landen volgens Steven vaak minder kapitaal om te investeren in innovatie en onderzoek en ontwikkeling.
Steven vindt ook dat ze vaak minder invloed op de internationale politieke besluitvorming, waardoor ze minder in staat zijn om hun transformatie te beïnvloeden.
Steun voor transformatie van de economie
“Kleine landen kunnen steun zoeken bij hun binnenlandse bedrijven, universiteiten en overheden, maar ook bij internationale organisaties, zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Naties”, dit is algemeen ook bekend zegt Steven verder.
Behalve de eerder genoemde opties kan ook steun gezocht worden bij internationale investeerders, zoals particuliere investeerders, venture kapitaalfondsen en private equity-fondsen. Daarnaast kunnen kleine landen steun krijgen van buurlanden en andere landen in hun regio.
Laaggeschoolden en een economie transformeren.
Op de vraag van de redactie van Dagblad Suriname of de heer Steven denkt dat landen zoals Suriname die bekend staan als landen met een laag aantal inwoners dat verder studeert, het mogelijk is om een economie te transformeren, antwoordt hij met ja. Steven is van mening dat landen met een laag kennisniveaus hun economie ook kunnen transformeren. Het transformatieproces is meestal moeilijker voor landen met een lager kennisniveau, maar het is nog steeds mogelijk.
Landen kunnen volgens Steven investeren in het opleiden en scholen van hun arbeidskrachten, het versterken van hun innovatiecapaciteit en het verbeteren van hun infrastructuur. Daarnaast kunnen landen ook steun zoeken bij internationale organisaties en investeerders die zich richten op de transformatie van de economie.
Tijd en transformatie economie
Op de afsluitende vraag over de tijd die uitgetrokken moest worden om een economie te transformeren geeft Steven ook zijn mening. Volgens hem is er geen eenduidig antwoord op deze vraag mogelijk, omdat het transformeren van een economie een langdurig proces is, dat afhangt van verschillende factoren, zoals de omvang van de economie, de beschikbaarheid van financiële middelen en technologie, de politieke omgeving en de maatschappelijke context.
In het algemeen kunnen landen er rekening houden dat het transformeren van de economie jaren of zelfs decennia kan duren.
GW