Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hitte van extreme invloed op landbouwsector

Hitte van extreme invloed op landbouwsector

De hitte zoals die zich de afgelopen periode heeft voorgedaan, heeft een extreme invloed op de landbouw. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukt dat het daarom van groot belang is dat er in Suriname wordt overgestapt naar andere methodes van beplanting. Landbouwers maken momenteel gebruik van schaduwgaas en besproeien hun aanplant extra.

Het ministerie heeft inmiddels besloten schaduwgaas aan te schaffen om daarmee landbouwers en instellingen te voorzien. Er heeft al een inschrijving plaatsgevonden. De aanhoudende droogte leidt volgens de bewindsman ook tot een aanzienlijk hoger waterverbruik door landbouwers, wat resulteert in toenemende kosten.

Minister Sewdien heeft opgemerkt dat groenten en fruit in prijs zijn gestegen. Hij voorziet echter geen schaarste, ondanks dat de productie gedurende verschillende periodes van het jaar lager is. “Met de huidige hitte zal het niet anders zijn,” voegt hij eraan toe.

Verder benadrukt de bewindsman dat er geïnvesteerd moet worden in de professionalisering van de landbouwsector, om in de toekomst beter voorbereid te zijn op veranderingen in de natuur. Hij spreekt ook over de rijstsector: “De gebieden die jarenlang verwaarloosd waren, zijn nu bewerkt,” aldus de bewindsman. Het ministerie werkt momenteel aan het herstellen en vervangen van de sluizen en gemalen zodat er voldoende water de rijstvelden binnenkomt.