Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het straffen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval van afgelopen weekend wordt door velen in Israël als belangrijker gezien dan uitzoeken wat er na Hamas gebeurt.

Het straffen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanval van afgelopen weekend wordt door velen in Israël als belangrijker gezien dan uitzoeken wat er na Hamas gebeurt.

Wat zou een ‘volledige’ oorlog tussen Israël en Hamas betekenen?

Israël en Hamas zijn betrokken bij de ergste uitbarsting van geweld in decennia, die zaterdag al meer dan 3.000 levens heeft geëist en waarschijnlijk nog veel meer zal eisen. De gewapende vleugel van de Palestijnse groepering Hamas lanceerde begin 7 oktober een massale, complexe en goed gecoördineerde aanval op Israël vanuit het gebied dat zij in Gaza controleert. Militanten doodden meer dan 1.200 mensen, waaronder minstens 25 Amerikaanse burgers, verwondden 3.000 mensen, ontvoerden burgers, waaronder Amerikaanse burgers en naar verluidt soldaten, en vuurden raketten af op Israëlische burgers.

Dit is de meest verwoestende en brute aanval die Israël in tientallen jaren heeft ondergaan, en de situatie is alleen maar verslechterd naarmate meer informatie naar buiten kwam over de gruweldaden die zijn gepleegd.

Israël heeft op 8 oktober officieel de oorlog aan Hamas verklaard, en dit is gebeurd na de belofte van extra steun aan Israël door de regering-Biden en de aankondiging van de verplaatsing van verschillende Amerikaanse oorlogsschepen en vliegtuigsquadrons naar het oostelijke Middellandse Zeegebied. Verschillende landen, waaronder Egypte en Jordanië, hebben zich vrijwillig aangeboden om te proberen de situatie diplomatiek op te lossen.

Er zijn zorgen dat een grondinvasie in de Gazastrook op handen is, wat tot aanzienlijk meer geweld en doden zou leiden. VN-functionarissen hebben gewaarschuwd dat een dergelijke evacuatie, inclusief VN-personeel en mensen die onderdak zoeken in VN-faciliteiten, “verwoestende humanitaire gevolgen” met zich mee zou brengen.

De internationale gemeenschap heeft grotendeels gefaald in het vinden van een politieke oplossing voor de crisis, en dit zal waarschijnlijk leiden tot een lange en bloedige strijd met aanzienlijke verliezen aan beide zijden. De Palestijnen zullen naar verwachting het meest te lijden hebben onder de slachtoffers en vernietiging. Het is ook niet duidelijk hoe de recente vorming van een “eenheidsregering” onder invloed van Netanyahu de situatie zal beïnvloeden.

Naast de doden tot nu toe zijn duizenden Israëliërs gewond geraakt, en er zijn ook burgergevangenen in handen van Hamas. Het aantal Palestijnse slachtoffers is ook hoog, met duizenden gewonden en gedode personen, evenals schade aan VN-faciliteiten. De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert snel door het geweld. Het conflict heeft ook geleid tot geweld op de Westelijke Jordaanoever.(Patrick Cockburn)