Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het is vakantie:

Het is vakantie:

Veel mensen kijken uit naar het maken van een uitstapje of een dagje ontspannen

Enkele burgers geven tijdens een gesprek aan dat uiteten of eten bestellen gezien wordt als ontspanning. “Je hebt niet veel te doen in het land, aan activiteiten kan je ook niet echt meedoen in deze dure tijd want je gaat veel meer moeten uitgeven”, zegt een burger. Als je naar een evenement wil of een avond wil ontspannen moet je veel neer tellen dus ik vul mijn buik liever , zegt de burger. 

Over straat eten kopen is heel handig, maar je schrikt nu van de tarieven . Een kleine portie eten die ik vroeger tussen de SRD 10 en 15 kocht is nu tussen de SRD 95 en SRD 150, zegt een andere burger. Maar een andere ontspanning is er niet, lekker eten komt mij heel handig uit. Uit eten doe ik vaak op de zondag met mijn gezin of vrienden erbij. ik heb vorig week SRD 1600 betaald voor het uit eten maar met zeven mensen. dat hebben wij natuurlijk gesplitst dus het betalen kon gemakkelijk. maar als ik eten voor mij en mijn gezin bestel is het SRD 500. dit gebeurt in de meeste gevallen op de zondag, na hard werken door de week heb je het weekend nodig om te rusten. Thuis koken is de beste oplossing maar je hebt ook een kleine break nodig.    

Een warunghouder gaf aan dat alles intussen duur is geworden en dat heeft ertoe geleid dat de prijzen per portie ook verhoogd zijn. Het is voor een ieder moeilijk geworden, vroeger lieten klanten vaak hun eten staan als ze hun bekomst hadden. Mijn honden hadden dan vaak lekkers maar nu eet een ieder alles, aan het eind heb je klanten die vragen naar een bakje om hun eten nu mee te nemen. Ik vind dat wel heel goed maar het geeft aan dat alles moeilijk is geworden, aldus de warung houder.  “Ook zijn de prijzen van  groenten, kip of een blanco roti verhoogd.” Een blanco roti was toen  SRD 2.50 maar is nu  SRD 25 en vergeet die BTW ook niet bij. Wij gaan de prijzen moeten aanpassen anders gaan er in de toekomst minder rotishops, warungs of restaurants zijn en dat zie je nu ook al”. Enkele plekken die een naam hadden , zijn nu gedreigd te sluiten of iets anders te doen, ik kan mijn plek niet sluiten aan het eind is het mijn enige bron van inkomen, aldus de kleine ondernemer.