Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Het is de bedoeling dat niet domweg wordt gesurveilleerd’

‘Het is de bedoeling dat niet domweg wordt gesurveilleerd’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De voortzetting van het algemene veiligheidsplan voor Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo en een gedeelte van Sipaliwini is op het bureau van de regiocommandant van Paramaribo besproken. Daarbij is ook stilgestaan bij de knelpunten, zoals logistiek, personele bezetting en onderlinge communicatie, verneemt de Ware Tijd. Aan het overleg hebben de commandant van regio Midden, de afdeling G3 van het Nationaal Leger en een vertegenwoordiger van het interim-managementteam van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) deelgenomen.

Conform haar taakstelling is het interim-managementteam, dat door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie is ingesteld, aan de slag gegaan met de reorganisatie van de BBS. Deze dienst moet binnen een jaar worden getransformeerd naar een moderne veiligheidsdienst die garant staat voor integriteit, discipline, kwaliteit en veiligheid van de hoogste orde. Het team wil de komende periode zwaar inzetten op integriteit, kwaliteit, mentaliteit, imagoverbetering en doelmatige inzet van deze dienst.

Veiligheidszone

In het kader van de uitvoering van het veiligheidsplan is de gestructureerde surveillance in het centrum van Paramaribo vrijdagavond hervat. Deze zogenoemde veiligheidszone omvat het gebied dat omsloten wordt door de Waterkant, Keizer-, Watermolen- en Monseigneur Wulfinghstraat, Van Rooseveltkade, Sommelsdijkstraat, Mr. Rietbergplein, Kleine Water- en Lim A Postraat. In dit gebied bevinden zich onder meer overheidsgebouwen en ministeries, de Centrale Bank van Suriname, het Hof van Justitie, griffies der Kantongerechten, enkele bankinstellingen, grote hotelketens, De Nationale Assemblee, het presidentieel paleis, het kabinet van de president en horecagelegenheden.

Politie Centrum, BBS en de Veiligheidsdienst van de Centrale Bank van Suriname voeren  gezamenlijk de surveillance uit. Deze gezamenlijke patrouilles begonnen in januari 2021, maar BBS haakte enige tijd daarna af. De BBS doet vanaf vrijdag weer actief mee aan de surveillance.

De coördinatie van de patrouilles ligt bij de chef van dienst van regio Paramaribo en de eindverantwoordelijkheid is bij politiecommissaris Orlando Jacott, regiocommandant van Paramaribo. “Het is de bedoeling dat niet domweg wordt gesurveilleerd, maar dat kleine vergrijpen zoals overlast, wildplassen, vandalisme ook worden aangepakt”, vertelt een betrokken functionaris aan de Ware Tijd.