Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Het is belangrijk dat wij als nazaten ons deel doen’

‘Het is belangrijk dat wij als nazaten ons deel doen’

 Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Het slavernijverleden moet toekomstgericht benaderd worden, en met zijn allen moeten wij het pad naar herstel uitstippelen.” Tot deze conclusie komt Xaviera Plet. Zij was zaterdagavond inleider bij een lezing met als titel ‘Van leed, verzet naar herstel; zijn we er echt klaar voor?’

De lezing vond plaats in het Claudette Toney multifunctioneel centrum bij Poelepantje, als proclamatie van het jubileumjaar 2023, herdenking 160 jaar afschaffing slavernij in Suriname. Het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij, Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden en de Federatie van Para plantages hebben deze lezing georganiseerd.

“Plet noemt uit de slachtofferrol stappen een belangrijke stap”

Plet heeft de aanwezigen teruggenomen in de geschiedenis van de Afro-Surinamers. Ze vertelde wat de verworvenheden zijn en natuurlijk de doorwerking van slavernij die nog zichtbaar en voelbaar is. “Het is een uitdaging, maar zo kunnen we niet verder, we moeten overgaan tot uitvoer in plaats van oneindig te discussiëren.”

Plet noemt uit de slachtofferrol stappen een belangrijke stap. Er moet volgens haar een mindshift komen maar ook moet verdeeldheid binnen de Afro groep achterwege gelaten worden. De stap van de Nederlandse premier Mark Rutte om zijn excuses aan te bieden is naar zeggen van de jonge inleider ook een belangrijke stap van waaruit er voortgeborduurd kan worden om toekomstgericht het slavernijverleden te benaderen.

Op de vraag of de nazaten klaar zijn om richting herstel te gaan geeft Plet aan geen antwoord als individu te kunnen geven. “Het is iets waar wij als groep over moeten gaan brainstormen om tot een antwoord te komen.” 

Plet zegt tot slot: “Slavernij heeft ons veel ontnomen, maar onze voorouders hebben bewezen over een enorme veerkracht te beschikken. Het is belangrijk dat wij als nazaten ons deel doen.” Ze sluit daarom de lezing af met de iconische uitspraak van Bob Marley, “Emancipate yourself from mental slavery, none but ourselves can free our mind.”