Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het ethische dilemma van Harvard over Hamas en Israël

Het ethische dilemma van Harvard over Hamas en Israël

Harvard University staat voor een morele uitdaging. Na een gewelddadige gebeurtenis tussen Hamas en Israël gaf een studentengroep van Harvard de schuld aan Israël. Zij kregen steun van meerdere studentenorganisaties. Dit veroorzaakte onmiddellijk een publieke reactie. Critici zeiden dat de studenten geweld tegen onschuldige mensen excuseerden.

De regering van Harvard reageerde traag. Uiteindelijk zeiden ze dat studentengroepen niet namens de universiteit spreken. Lawrence Summers, een voormalig president van Harvard, bekritiseerde dit. Hij zei dat de universiteit een duidelijk moreel standpunt moet hebben, net als bij andere mondiale kwesties.

Veel mensen op Harvard hebben al lang gekoesterde opvattingen die Israël bekritiseren. Deze weergaven verschijnen in cursussen en programma’s. Harvard biedt bijvoorbeeld cursussen aan die gaan over ‘dekolonisatie’. Deze cursussen moedigen radicale ideeën en activisme aan.

Een door Harvard gefinancierd programma gaat nog een stap verder. Het vraagt mensen om Harvard te zien als een plek die is gebouwd op geweld door Europeanen. Het programma suggereert grote veranderingen in het onderwijs en de waarden van de universiteit. Israël is ook een doelwit in dit programma. Activisten beschuldigen het land van geweld en roepen op tot actie daartegen.

Deze situatie is niet alleen academisch. Voor groepen als Hamas betekent ‘dekolonisatie’ daadwerkelijk geweld tegen mensen. De academische benadering is minder hard, maar nog steeds riskant. Het zou plaatsen van onderwijs en onderzoek kunnen schaden. Dit is niet alleen een buitenlandse kwestie. De debatten op Harvard raken ons allemaal. Ze sluiten aan bij grotere mondiale discussies.