Bekijk het volledige bericht hier op GFC Nieuws Het eten van groenten beschermt niet tegen hart- en vaatziekten
GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Voldoende inname van groenten is belangrijk voor het instandhouden van een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van een breed scala aan ziekten.
Maar zou een dieet rijk aan groenten ook het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) kunnen verlagen?
Helaas vonden onderzoekers van het Nuffield Department of Population Health van de Universiteit van Oxford, de Chinese Universiteit van Hong Kong en de Universiteit van Bristol hier geen bewijs voor.
Dat de consumptie van groenten het risico op HVZ zou kunnen verlagen, lijkt op het eerste gezicht plausibel, omdat hun ingrediënten zoals carotenoïden en alfa-tocoferol eigenschappen hebben die tegen HVZ kunnen beschermen.
Maar tot nu toe is het bewijs uit eerdere studies voor een algemeen effect van groenteconsumptie op HVZ inconsistent.
Nu tonen nieuwe resultaten van een krachtige, grootschalige nieuwe studie in Frontiers in Nutrition aan dat het onwaarschijnlijk is dat een hogere consumptie van gekookte of ongekookte groenten het risico op HVZ beïnvloedt.
De onderzoekers zeggen dat toekomstige studies verder moeten beoordelen of bepaalde soorten groenten of hun bereidingswijze het risico op HVZ kunnen beïnvloeden.