Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hersenen van angstige vrouwen werken harder

Hersenen van angstige vrouwen werken harder

De hersenen van vrouwen die een opdracht uitvoeren, vertonen meer activiteit wanneer de vrouwen op dat moment angstig zijn.

Dit ontdekten onderzoekers van de Michigan State University. De proefpersonen (79 vrouwelijke en 70 mannelijke studenten) voerden een eenvoudige computertaak uit.

Van een serie van vijf letters moesten ze telkens aangeven welke letter de middelste letter was. Soms was de middelste letter een andere letter dan de overige ver letters, bijvoorbeeld EEFEE. Soms waren alle letters hetzelfde, zoals EEEEE.

Tijdens de taak droegen de proefpersonen een kapje met elektroden waarmee de hersenactiviteit gemeten werd. Na afloop vulden ze een vragenlijst in over hoeveel ze piekerden en hoe angstig ze waren.

Hoewel de angstige studentes de simpele gedeeltes van de opdracht net zo goed uitvoerden als de jongens, moesten hun hersenen daar harder voor werken. Ze vertoonden dan meer hersenactiviteit. Als de opdrachten lastiger werden, presteerden de vrouwelijke piekeraars bovendien slechter.

“De hersenen van angstige meisjes moeten harder werken tijdens het uitvoeren van een taak, omdat ze last hebben van afleidende gedachten en zorgen. Door zoveel nadenken branden de hersenen als het ware op, waardoor ze het lastig kunnen krijgen op school. We weten al dat kinderen die kampen met angsten problemen kunnen hebben op school, bijvoorbeeld met vakken als rekenen. Mogelijk kan dit het ontwikkelen van angststoornissen op latere leeftijd voorspellen”, zegt Jason Moser.

Moser en zijn collega’s gaan nu onderzoeken of oestrogeen mogelijk te maken heeft met de verhoogde hersenactiviteit bij vrouwen. Dit hormoon beïnvloedt de aanmaak van dopamine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in leren en fouten maken.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het International Journal of Psychophysiology.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: