Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Helio Phoeli, ondernemer die uitdagingen durft aan te gaan

Helio Phoeli, ondernemer die uitdagingen durft aan te gaan

Helio Phoeli gelooft erin dat het belangrijk is om speciale momenten vast te leggen. Zo worden ze niet vergeten en zijn er herinneringen om op terug te kijken. Vastleggen kan onder meer door foto’s; iets dat voor hem al jaren een bijzondere vorm van kunst is.

door Shanavon Arsomedjo

Zijn liefde voor fotografie begon ongeveer veertien jaar geleden. Hij ging ‘buiten de stad’ en leende een ‘point & shoot’-camera van een vriend om daarmee zijn trip vast te leggen. Hij raakte er zo door geïnspireerd dat hij besloot er verder mee te gaan.

Hij printte een foto uit van de camera die hij wilde en waarvoor hij spaarde en plakte die ergens waar hij er elk gewenst moment aan kon worden herinnerd. “In keek naar YouTube-filmpjes en deed aan zelfstudie, want ik wilde fotografie serieus aanpakken. Toen ik na twee jaar sparen eindelijk mijn camera – weliswaar zonder accessoires – had, was ik heel enthousiast.

“De markt is groot genoeg en de creatieve sector is zich verder aan het ontwikkelen. Dus waarom elkaar niet helpen?”

Baan opzeggen

Phoeli was ongeveer zes jaar dj voor Caribbean Drive. Tijdens een optreden bij een gezinsdag van GOw2, was hij tijdens een break met de camera bezig. Toen het management hem vroeg of hij foto’s wilde maken van het event, omdat de ingehuurde fotograaf had afgezegd, was hij enthousiast. Hij had zijn eerste officiële opdracht te pakken.

Phoeli, wiens hoofdberoep programmeur was, overwoog deze baan op te zeggen en zich volledig aan de fotografie te wijden. Iedereen die hij daarover sprak, raadde het hem af, omdat volgens velen er daar niet van te leven viel. “Maar ik wist dat ik het kon, dus nam ik het risico.”

Hij besloot – toen de tijd daar was – zijn arbeidscontract niet te verlengen. “Het was mijn laatste week; ik heb dat weekend niet geslapen. Ik was mijn leven aan het evalueren en vroeg mezelf af wat ik er verder mee wilde doen. Ik weet dat ik een groot risico nam, maar had de durf het te doen. Ik wilde niet op een dag een ‘wat als …’-moment hebben.”

Met slechts SRD 100 op zijn bankrekening kocht hij materiaal om visitekaarten te maken. Ondanks dat ze er amateuristisch uitzagen, deelde hij ze uit en langzaam kwamen er boekingen binnen. Het duurde drie tot vier jaar, voordat hij echt naam maakte.

Blijven werken aan zichzelf

Hij bleef aan zijn kwaliteit en vaardigheden werken, deed aan zelfstudie en liet zich inspireren door social media en liep mee met Surinaamse fotografen. Oefenen en veel kijken naar YouTube-tutorials droegen ook bij aan het verbeteren van zijn kwaliteit.

De fotografie bleef zich verder ontwikkelen, onder meer in digitale vorm en hij ging mee met de tijd, blijft oefenen en verwaarloost zijn zelfstudie niet. Phoeli is intussen veertien jaar verder. “Als ik mezelf wil verbeteren, moet ik blijven experimenteren en mezelf bijscholen. Niet alleen technisch, maar ook zakelijk.”

Phoeli had geen vaste werkplek. Wilde de klant een indoor shoot, dan ging hij ernaar toe en zette daar zijn ‘studio’ op. Hij deed grotendeels outdoor shoots. Maar naarmate zaken beter gingen en veel mensen wilden langskomen voor overleg, besloot hij een vaste werkplek te creëren. Hij kreeg de mogelijkheid om bij het Ondernemershuis zijn studio op te zetten, nota bene in de Covid-19-periode. “Ik geloof erin dat er nooit een perfecte tijd is om een stap te nemen, dus heb ik besloten toch een kans te wagen.”

Ondanks dat het een spannende uitdaging was, heeft hij er veel voordelen uitgehaald. “Met de drive die ik had, is het me gelukt beter te worden en mijn studio naam te geven.” Toen het huurcontract bij het Ondernemershuis afliep en hij de mogelijkheid had te verlengen, besloot hij dat niet te doen, omdat hij een grotere ruimte wilde. “Het zoeken naar een geschikte locatie was enerverend.”

Uiteindelijk vond hij in maart dit jaar zijn ‘droomruimte’ bij Probrand: een uitgebreide bovenverdieping met een grotere fotostudio en aparte ruimten voor alles, zoals voor make-up, een babykamer, opbergkamer, ruime keuken en kantoor. Hij heeft ook materiaal en (be)kleding voor het juiste effect van de  gewenste foto.

Betere service

In een periode waar ondernemers juist bezuinigen, gaat ‘Helio Phoeli Fotostudio’ voor uitbreiding. De eigenaar heeft nu zelfs een team om zich heen. “Zo kan je betere service bieden en krijg je de mooiste foto’s.”

Ook wil hij met mensen, die net als hij jaren geleden geen studio hebben om te werken, een plek bieden. “Ik zie ze niet als concurrent, maar als collega. De markt is groot genoeg en de creatieve sector is zich verder aan het ontwikkelen. Dus waarom elkaar niet helpen?”

Hoewel de fotograaf tevreden is met wat hij heeft bereikt, wil hij verder uitbreiden en meer diensten aanbieden. “Ik wil dat mijn klanten steeds een betere ervaring hebben en mijn groei met ze kunnen delen, want uiteindelijk doe ik het voor hen.”

Elke stap in zijn carrière ziet hij als een uitdaging. Daarom wil hij trainingen in het buitenland volgen op zijn vakgebied en ondernemerschap. Met de stappen die hij maakt, wil Phoeli aan de generatie na hem, in het bijzonder zijn kinderen, laten zien dat alles mogelijk is, zolang je in jezelf gelooft en de mogelijkheden aangrijpt.