Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hamas aanval op Israël …

Hamas aanval op Israël …

De Palestijnen hebben zaterdag een grootschalige operatie gelanceerd tegen Israël, dat het grootste offensief in jaren is en een verrassingsaanval vormde met gecombineerde strijdkrachten die het hek overschreden naar bezette steden, met een intens raketvuur uit de Gazastrook.

Video’s tonen schijnbaar verzetsstrijders binnen een militaire basis, terwijl de lichamen van gesneuvelde soldaten en burgers overal op de grond liggen.

Volgens Israëlische media zijn er minstens 250 Israëliërs en zeker meer dan 1.599 gewonden en het aantal slachtoffers is nog niet volledig geteld.

Hamas viel minstens 14 dorpen binnen

De Israëlische radio zei dat “tientallen” mensen werden gegijzeld door Hamas-strijders, maar er is geen officiële telling. “We staan aan de vooravond van een mogelijke overwinning en een duidelijke ommekeer”, zei Hamas-politiechef Ismail Haniyeh.

Dit ongekende offensief begon enkele minuten voor 07.00 uur terwijl Israëliërs de laatste dag van het Soekot-festival vierden, met honderden raketten afgevuurd op Israël.

De aanval is ongekend, zowel qua omvang als qua verfijning. Sinds de Jom Kipoeroorlog – op 6 oktober 1973, lanceerde een Arabische coalitie van Egyptische en Syrische strijdkrachten een verrassingsaanval op Israël op Jom Kipoer, de Joodse heilige dag van verzoening – is Israël nooit meer geconfronteerd met een volledige grootschalige grondinvasie zoals deze.

Israël is een land dat permanent alert is, klaar om op elk moment de strijd aan te gaan. Het loopt altijd op zijn tenen. Het is duidelijk dat er sprake was van een zekere mate van onvoorbereidheid, waarschijnlijk een fout in de analyse en inschatting aan de kant van de Israëlische inlichtingendiensten, maar ook in de voorbereiding van de Israëlische speciale troepen op een aanval als deze.

De gewapende vleugel van Hamas meldde dat meer dan 7.000 raketten vanuit Gaza op Israël waren afgevuurd op zaterdag en kondigde de start aan van “Operatie Al-Aqsa Storm”.

“We hebben besloten om een einde te maken aan alle misdaden van de bezetting, en hun tijd van straffeloosheid is voorbij”, aldus Hamas.

Gezondheidsfunctionarissen in Gaza meldden dat 198 Palestijnen waren omgekomen bij Israelische luchtaanvallen en bombardementen die diep in Gaza-stad waren doorgedrongen, wat resulteerde in zwarte rookwolken die zich in de lucht verspreidden.

De hoge militaire commandant van Hamas, Muhammad Deif, verklaarde: “Dit is de dag van de grootste veldslag die een einde zal maken aan de laatste bezetting op aarde.”

Internationale veroordeling

Landen over de hele wereld hebben een golf van Palestijnse aanvallen over land, ter zee en door de lucht veroordeeld.

Verenigde Staten

President Joe Biden zei dat de Amerikaanse steun voor Israël “rotsvast en standvastig” is. “De Verenigde Staten staat achter Israël”, zei Biden in een televisieverklaring in het Witte Huis, geflankeerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. “We zullen nooit falen om hun rug te hebben.” Een functionaris van het Witte Huis zei dat de gesprekken met Israël over militaire hulp “in volle gang waren”.

Iran

Een senior adviseur van de Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, sprak zijn steun uit voor de aanval en noemde het een ‘trotse operatie’.

Saoedi-Arabië 

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken zei: “Het Koninkrijk roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de escalatie tussen de twee partijen, bescherming van burgers en zelfbeheersing”. “Het Koninkrijk wordt herinnerd aan zijn herhaalde waarschuwingen voor de gevaren van een explosieve situatie als gevolg van de voortdurende bezetting en de ontneming van het Palestijnse volk van hun legitieme rechten”, voegde het eraan toe.

EU

EU-chef Ursula von der Leyen verklaarde: “Ik veroordeel ondubbelzinnig de aanval van Hamas-terroristen op Israël. Het is terrorisme in zijn meest verachtelijke vorm. Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen tegen zulke gruwelijke aanvallen.” 

Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er bij Israël en de Palestijnen op aangedrongen verdere escalatie te voorkomen.

Jemen

In Jemen spraken Huthi-rebellen, die de hoofdstad Sanaa controleren, hun steun uit voor “de heroïsche jihadistische operatie”.