Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Halve waarheden

Halve waarheden

DE GELOOFWAARDIGHEID VAN de regering-Santokhi ligt al geruime tijd aan diggelen. Voornamelijk door eigen toedoen, omdat vanaf haar aantreden niet op een eerlijke manier met de samenleving is gecommuniceerd. Steeds wanneer er controversiële zaken boven water komen, worden halfslachtige antwoorden gegeven aan de gemeenschap en wordt een loopje genomen met De Nationale Assemblee.

Op simpele vragen vanuit de gemeenschap en het college weigert de regering afdoend antwoorden te geven. De regering komt steeds weg met deze houding, omdat ze wordt beschermd door de voorzitter van het parlement.

Steeds wanneer er controversiële zaken boven water komen, worden halfslachtige antwoorden gegeven aan de gemeenschap en wordt een loopje genomen met De Nationale Assemblee

Met ruim de helft van haar zittingstermijn achter de rug en het besef dat haar boodschap niet overkomt bij de samenleving – zoals onlangs zelfs door de president verwoord tijdens een persconferentie – zou mogen worden verwacht dat hij en zijn ministers harder hun best zouden doen om geloofwaardig te worden. Niks is minder waar.

In de cyanide-kwestie en het uitzettingsdebacle in de zaak-Asawini was het één en al wazigheid wat vanuit de hoek van de regering. Ze is onder de bewoners in het stuwmeergebied dermate ongeloofwaardig dat complete dorpen zelfs door de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij gezuiverd water niet durven te drinken .

Wanneer de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, in het parlement verklaart dat de verhalen over een in het stuwmeer gezonken boot met cyanide een ‘hoax’ is, een onsmakelijke grap, zonder concreet te onderbouwen hoe hij tot die conclusie komt, geeft dat te denken. Hoe het onderzoek naar deze zaak heeft plaatsgevonden om te komen tot deze conclusie die hij in DNA heeft gepresenteerd is onduidelijk.

Eventjes komen vertellen dat de cyanidewaarden van 1.600 maal de door de WHO toegestane norm die door zijn collega Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu aan de samenleving waren voorgehouden een vergissing was en dat die hoge concentraties in een ‘cyanide-zwembad’ waren gemeten en niet in het stuwmeer, is niet voldoende. Dit neemt de ongeloofwaardigheid niet weg.

En wanneer ook de president het niet zo nauw neemt met de waarheid, of halve waarheden vertelt, blijft hij bouwstenen aandragen om de ongeloofwaardigheid te versterken. In zijn drang om zijn beleid beter af te schilderen dan dat van de vorige regering zei president Santokhi dinsdag in het parlement dat toen zijn regering in juli 2020 aantrad de importdekking ‘nul’ was. Door zijn beleid zou volgens hem de importdekking nu zeven maanden zijn.

Dat de importdekking ‘nul’ was, is een pertinente leugen die verifieerbaar is. De importdekking was namelijk drie weken toen zijn regering het staatsroer overnam. Wil hij zijn geloofwaardigheid en die van zijn regering niet nog meer schaden, zal hij de drang om de vorige regering steeds een trap na te willen geven moeten weerstaan en zich houden aan feiten.